Насловна ТЕМЕ ПОВРЋЕ Sezona je zimnice u vranjskom kraju

Sezona je zimnice u vranjskom kraju

2308

U vranjskom kraju je u toku sezona spremanja zimnice. Tamošnje domaćice su ovaj veliki posao počele stavljanjem paradajza u flaše, a nastavile pečenjem paprike za u zamrzivač, spremanjem ajvara i turšije.

Mnoge će se, međutim, ove godine zbog slabe kupovne moći odlučiti da svoju zimnicu spreme po jednostavnim receptima koji ne iziskuju veće troškove. Otuda će se u njihovim podrumima obavezno naći i tegle sa ljutikom, lovačkom salatom ili ukiseljenom seckanom paprikom koja se priprema veoma brzo i lako.

Sve one domaćice koje žele da naprave ovu vrstu žive turšije neophodno je da pripreme papriku (može da bude bilo koje vrste), so, beli luk, peršun, konzervans i sirćetnu kiselinu. Potrebno je dobro oprati papriku, beli luk i peršun, a kada to urade onda na dno tegle od pet litara treba da pospu malo soli i prethodno sitno iseckanog peršuna.

Pre nego što u teglu počnu da ređaju papriku neophodno je da sa paprike odseku zeleni deo zajedno sa drškom, iseku je na pola i zajedno sa semenom ređaju. Ukoliko su paprike krupne mogu ih seći na sitniju parčad. Kada je tegla napunjena do pola, papriku treba ponovo da posole i stave jednu ljutu koja daje lepši ukus, a potom nastave sa punjenjem do vrha.

Papriku je potrebno odozgo ponovo posoliti, staviti nekoliko čena oljuštenog belog luka, malo peršuna i jednu kesicu konzervansa. Čim to bude gotovo u drugoj posudi napraviti rastrov od tri litra sirćetne kiseline sa litrom vode i soli po ukusu. Pre nego što njime preliju papriku rastvor treba dobro da promešaju drvenom kašikom kako bi se so u potpunosti otopila. Ovako ukiseljena paprika se u vranjskom kraju uvek služi na stolu sa tvrdim sirom.

Gordana Nastić