Simbol slave i pobede IMA PRAKTIČNU PRIMENU

Lovor (Laurus nobilis L.) je zimzeleni grm ili manje drvo sjajnih kožastih listova dugih od 7 do 10 centimetara. u našem narodu poznat je i kao lorber, davorika, lovorika, zelenika, javorika… Poreklom je iz Male Azije.

Mediteranska je biljka koja je veoma popularna i na Crnogorskom primorju, ne samo kao začinska, već i kao ukrasna, ali  se koristi i kao živa ograda. Njegovo ime potiče od latinskih reči laurus – začinsko drvo, i nobilis – što znači čuven.

Od davnina se verovalo da poseduje snažna magična svojstva za ispunjavanje želja, a predstavljao je i simbol pobede i uspeha.

   Starim  Grcima drvo lovora je bilo sveto i često su ga koristili u verskim svečanostima i za ukrašavanje ulaza u kuću. Legenda kaže da su sveštenici žvakanjem njegovih bobica i dimljenjem listova dobijali moć proricanja budućnosti. U Grčkoj je lovor bio posvećen bogu Apolonu, mitskom arhetipu moći, mudrosti i muške lepote.

   Prema  predanju,  lepu nimfu Dafne otac je pretvorio u lovorovo stablo da bi  izbegla Apolonovu osvetu zbog neuzvraćene ljubavi. Tako je lovor postao  Apolonov simbol, te su se lovorovi venčići u njegovu čast davali pobednicima na atletskim takmičenjima i pesnicima. Rimska kultura je lovor prigrlila kao svoj simbol  mudrosti,  slave i pobede.

Uostalom, laureat je reč koja označava osobu koja je dobila najviše priznanje u nekoj oblasti, te odatle i dolazi fraza “okićen lovorovim vencem”, odnosno  “ovenčan lovorom”. Anglosaksonci su u prošlim vekovima verovali da štiti od kuge i udara groma.

   Listovi lorbera, kako ga najčešće nazivaju, vrlo su aromatični, ljutkastogorkog i jakog ukusa. Sveži sadrže vitamin A i C, te B kompleks. Od minerala su prisutni kalcijum, mangan, gvožđe, selen, cink i magnezijum.

U lovoru se nalazi do tri procenta etarskog ulja, koga čine cineol, eugenol, tanini, seskviterpeni i gorke materije.

   Posebno mesto ima u tradicionlnoj medicini.

Izvanredan je kad srce prekomerno lupa, leči zglobove, odličan je za probavu, čisti pluća, snižava nivo šećera u krvi, ublažava napade kašlja, bronhitis i blagotvoran je u lečenju disajnih organa. Ima antiseptičko i protivupalno dejstvo, jača imunitet. Topi kilograme. Dokazano je efikasno sredstvo u borbi protiv reume, kožnih bolesti.

Piše: Dobrila Radivojac

razvojnifv.png

RAZNO

Salata od čičoke

Priprema se od 3-4 čičoke, dve šargarepe, jednog praziluka, a dodaju se morska so, maslinovo ulje i jabukovo sirće. Skuvajte

Kako i čime da uklonite dosadne puževe iz povrtnjaka

U zaštićenom prostoru salatom se hrane i štetni insekti ali i puževi. Najčešći su puževi golaći. Telo im je izduženo

Jeste li znali da je korijander čistač otrova i teških metala?

Korijander (Coriandrum sativum) je biljka neobičnog izgleda i još neobičnijeg mirisa koji podseća na trag ozloglašene smrdibube. Kod nas se

Strateški proizvod traži strateške poteze

OBLAČINSKA VIŠNJA NAŠA IZVOZNA UZDANICA Oblačinska višnja je strateški poljoprivredni proizvod i privredno veoma značajna za našu zemlju. Poslednjih godina

Tatlije – jednostavne, a mirišu na bakin zagrljaj

U vremena kada je jelo više zavisilo od umešnosti domaćice nego od sastojaka (jer mnogo  toga nije ni bilo), kolači

Sve što treba da znate o uzgoju salate: temperatura, đubrenje i najbolji predusevi

Salata je biljka dugog dana, ne zahteva veliku toplotu. Klija pri minimalnoj temperaturi od 2-3 ºS, a optimalna je 18