Насловна ТЕМЕ СТОЧАРСТВО Sir iz lista divljeg kestena

Sir iz lista divljeg kestena

525

U Kukujevcima kod Šida već trinaest godina postoji Beokapra d.o.o. Farma od šesto grla koza, daje dovoljno mleka da se od njega prave ekskluzivni sirevi koje zapakovane u specijalni papir koji diše, uvezen iz Francuske plasiraju restoranima širom Srbije.

– Bavimo se ovim poslom trinaest godina, radimo proizvode od kozjeg mleka. Pravimo sireve, jogurt, probiotski napitak koji se zove „čudo“. Pravimo sireve sa plesnima koji se prave ručno i imamo tri – četiri vrste – a tih nekoliko vrsta, kako predstavnik firme kaže, ne nastaju tako lako.

– Kad se se usiri mleko, stavlja se u kalupe i vadi posle dva dana, onda se motaju. Neki se stavljaju u hrastovu koru, drugi u pepeo od hrastove kore i treća vrsta u list od divljeg kestena. Idu na zrenje 21 dan i svaki dan se okreću. Nalaze se u posebnoj komori za zrenje gde je određena vlaga 80-85 stepeni, a temperatura je 15-17 stepeni – osnovni sir je bela kriška, ostalo je nadogradnja i to vrlo uspešna može se reći.

– Bela kriška je osnovni sir, imamo dimljeni, sirevi u plesnima i to je posebna vrsta sira, mi to jedini radimo. U toku godine prosek je 11 litara mleka za kilogram sira. Koze su naše, imamo farmu od 600 grla, nisu sve u isto vreme muzne. Zavisi od laktacije, uglavnom u muži imamo od 300 do 350 koza u toku godine, a imamo i kooperante  – osim kvalitetnog sira, jogurta i probiotskog „čuda“, imaju i kvalitetna, ekskluzivna pakovanja.

– Pakovanja su od dvesta grama i ekskluzivno izgledaju. Radimo sa restoranima, koji sir dobijaju zapakovan u specijalni papir koji diše i uvezen je iz Francuske, propustan je. Za ekskluzivne radnje imamo ekskluzivna pakovanja – na saradnju sa restoranima prešli su kad su shvatili da su radeći sa trgovinskim lancima samo u minusu.

– Teško, prinuđeni smo bili da radimo sa trgovinskim lancima, koji su propast za male proizvođače kojima i mi pripadamo. Oni imaju pravo na povrat a mi smo dužni da isporučujemo robu u količinama koje njima trebaju, a ako ne damo mi plaćamo penale. Ako damo sve što ne prodaju oni vrate nazad. Sad smo se preorijentisali na restorane – rekao je predstavnik Beokapre za Dobro jutro.

Tekst i foto: Zorica Dragojević