Sir iz lista divljeg kestena

U Kukujevcima kod Šida već trinaest godina postoji Beokapra d.o.o. Farma od šesto grla koza, daje dovoljno mleka da se od njega prave ekskluzivni sirevi koje zapakovane u specijalni papir koji diše, uvezen iz Francuske plasiraju restoranima širom Srbije.

– Bavimo se ovim poslom trinaest godina, radimo proizvode od kozjeg mleka. Pravimo sireve, jogurt, probiotski napitak koji se zove „čudo“. Pravimo sireve sa plesnima koji se prave ručno i imamo tri – četiri vrste – a tih nekoliko vrsta, kako predstavnik firme kaže, ne nastaju tako lako.

– Kad se se usiri mleko, stavlja se u kalupe i vadi posle dva dana, onda se motaju. Neki se stavljaju u hrastovu koru, drugi u pepeo od hrastove kore i treća vrsta u list od divljeg kestena. Idu na zrenje 21 dan i svaki dan se okreću. Nalaze se u posebnoj komori za zrenje gde je određena vlaga 80-85 stepeni, a temperatura je 15-17 stepeni – osnovni sir je bela kriška, ostalo je nadogradnja i to vrlo uspešna može se reći.

– Bela kriška je osnovni sir, imamo dimljeni, sirevi u plesnima i to je posebna vrsta sira, mi to jedini radimo. U toku godine prosek je 11 litara mleka za kilogram sira. Koze su naše, imamo farmu od 600 grla, nisu sve u isto vreme muzne. Zavisi od laktacije, uglavnom u muži imamo od 300 do 350 koza u toku godine, a imamo i kooperante  – osim kvalitetnog sira, jogurta i probiotskog „čuda“, imaju i kvalitetna, ekskluzivna pakovanja.

– Pakovanja su od dvesta grama i ekskluzivno izgledaju. Radimo sa restoranima, koji sir dobijaju zapakovan u specijalni papir koji diše i uvezen je iz Francuske, propustan je. Za ekskluzivne radnje imamo ekskluzivna pakovanja – na saradnju sa restoranima prešli su kad su shvatili da su radeći sa trgovinskim lancima samo u minusu.

– Teško, prinuđeni smo bili da radimo sa trgovinskim lancima, koji su propast za male proizvođače kojima i mi pripadamo. Oni imaju pravo na povrat a mi smo dužni da isporučujemo robu u količinama koje njima trebaju, a ako ne damo mi plaćamo penale. Ako damo sve što ne prodaju oni vrate nazad. Sad smo se preorijentisali na restorane – rekao je predstavnik Beokapre za Dobro jutro.

Tekst i foto: Zorica Dragojević

razvojnifv.png

RAZNO

Kako i čime da uklonite dosadne puževe iz povrtnjaka

U zaštićenom prostoru salatom se hrane i štetni insekti ali i puževi. Najčešći su puževi golaći. Telo im je izduženo

Jeste li znali da je korijander čistač otrova i teških metala?

Korijander (Coriandrum sativum) je biljka neobičnog izgleda i još neobičnijeg mirisa koji podseća na trag ozloglašene smrdibube. Kod nas se

Strateški proizvod traži strateške poteze

OBLAČINSKA VIŠNJA NAŠA IZVOZNA UZDANICA Oblačinska višnja je strateški poljoprivredni proizvod i privredno veoma značajna za našu zemlju. Poslednjih godina

Tatlije – jednostavne, a mirišu na bakin zagrljaj

U vremena kada je jelo više zavisilo od umešnosti domaćice nego od sastojaka (jer mnogo  toga nije ni bilo), kolači

Sve što treba da znate o uzgoju salate: temperatura, đubrenje i najbolji predusevi

Salata je biljka dugog dana, ne zahteva veliku toplotu. Klija pri minimalnoj temperaturi od 2-3 ºS, a optimalna je 18

MODULARNE KUĆE SVE POPULARNIJE Novi Sad domaćin sajma savremene gradnje

U Master centru Novosadski sajam, u subotu 13. decembra, je otvoren je Sajam montažnih i modularnih objekata „Modul Exhibition 02“,