Насловна ТЕМЕ ЖИВОТ Sir sa farme „Manir“ potpuno se razlikuje od ostalih 

Sir sa farme „Manir“ potpuno se razlikuje od ostalih 

617

Najtamburaškije selo u Srbiji – Deronje, nalazi se u ravnici između Bača i Odžaka. Ovo bačko selo, osim što je poznato po odličnim tamburašima, na dobrom je putu da se proslavi i po siru koji  svojim kvalitetom krči put do srca potrošača. Za to je zaslužna Vera Tadić kojoj nesebično pomaže suprug Jovan, i imaju sirni brend „Manir“.

Vera se nakon završenog Poljoprivrednog fakulteta u Novom Sadu, odsek stočarsto, vratila na porodični salaš u Deronjama, gde živi sa suprugom i na kom imaju ugostiteljski objekat „Maniri“.

– Na farmi smo imali oko tridesetak krava na muži, cilj nam nije bio da širimo stado već da radimo na kvalitetu postojećih grla. Prioritet nam je da stvorimo kvalitetnu sirovinu i genetski  materijal koji će se stalno poboljošavati. Svakoga dana smo proizvodili preko 500 l mleka, sve smo sami radili, nismo imali niti jednog radnika, a ja sam praktično sve što sam učila, primenila u praksi, te bi se moglo reći da proizvode pravim, ali i grla gajim na knjiški način. Jedan deo mleka smo prodavali, drugi smo koristili za pravljenje raznih sireva, jogurta, kajmaka, kiselog mleka. Međutim, kriza je sve preokrenula, mlekare su počele da se zatvaraju i ja nisam znala šta da radim, te sam se za savet obratila dipl. Ing. Snežani Glamočić koja mi je pomogla i edukovala me je kako da nastavim sa poslom – priča Vera.

Nakon, što je od svoje profesorke dobila vetar u leđa, Vera i Jovan su odlučili da ostave svega 5-6 krava, ali onih najkvalitetnijih, koje daju odlično mleko od koga prave sireve i kajmak.

– Poslednjih nekoliko godina svoje vreme sam posvetila pravljenju sira. Kako bi dobila najbolji kvalitet, ali i imala plasman, u proizvodnji koristim isključivo sveže kravlje mleko uz dodatak raznog bilja i začina. Veliki broj začina se danas koristi, a među najtraženijima su suva začinska paprika (blaga i ljuta), beli luk, kopriva, kurkuma, masline, bosiljak, neven, ruzmarin, origano, tartufe, biber (crni i beli). Ovi začini se mogu dodavati kao sveži ili suvi u trenutku kada se iz sira izdvoji surutka, ali ne sva – ističe naša sagovornica, koja u paru sa suprugom proizvodi i sireve dimljene na beloj bukovini ili na jasenovom drvetu.

– Posebna pažnja pridaje se tradicionalnim sirevima, koji nisu samo hrana već i deo kulture i obeležje neke zemlje. Zato i mi želimo na taj način da promovišemo naše sireve, a pošto imamo i ugostiteljski objekat rešili smo da i kroz tu delatnost upoznamo ljude sa našim sirevima – zaključila je Vera Tadić.

„Manir“ sirevi

U ponudi imaju sveže rolovan sir, prazan i sa začinima, kao i onaj u kolutovima. Od nedavno su počeli da proizvode zreli sir. Reč je o sirevima u natural varijanti bez dodataka, zatim sirevima sa koprivom, belim lukom i raznim začinima. Sve to na sasvim prirodan način, bez aditiva i hemijskih supstanci, sa potpuno prirodnim postupkom tokom zrenja, bez premazivanja.

Foto i tekst: Ljiljana Milovanović