Sir vetrom sušen

Za Miru Gilić vrednu privrednicu iz okoline Trstenika, Srbija je saznala kada je napravila kačkavalj sa čokoladom. Ne kakaom, ne kao čokoladom, već pravom, onom koju  i inače jedemo. I taj kačkavalj, kada ga zagrizete slan, zatim negde na pola zalogaja osetite slast najvoljenije poslastice današnjice, pa na kraju mleko domaćih krava, i dan danas je jedan od njenih naprodavanijih proizvoda. Bogatu paletu, jer konzumenti stalno traže nešto novo, upotpunila je kačkavaljem sušenim potpuno prirodno, na vetru.

– Za jedan kilogram sira ide 12 litara mleka. Sir je zreo neke dve nedelje, a posle toga je na spoljnoj temperaturi, na promaji, proveo šest meseci. Od komada koji je pre sušenja imao četiri kilograma, taj krug sada ima oko 1,8 grama – priča Mira, napominjući da je ovaj vid sušenja dosta sporiji, ali je prirodniji, zdraviji.

– U sušari je generalno kraći proces, ovde je zrenje duže i sir dobija prirodnu pokoricu tako da  može neograničeno da stoji – objašnjava, navodeći dalje da je proces proizvodnje nimalo lak.

– Mnogo je teško napraviti jedan takav sir, svakodnevno je potrebno okretati ga, voditi računa o higijeni, da ga ne napadnu insekti i kad je gotov vi ne možete da mu odredite realnu cenu naspram kvaliteta i uloženog rada – a kvalitet je, ako ćete verovati na reč onima koji su ga probali, zaista vrhunski.

Tekst i foto: Zorica Dragojević

razvojnifv.png

RAZNO

Strateški proizvod traži strateške poteze

OBLAČINSKA VIŠNJA NAŠA IZVOZNA UZDANICA Oblačinska višnja je strateški poljoprivredni proizvod i privredno veoma značajna za našu zemlju. Poslednjih godina

Tatlije – jednostavne, a mirišu na bakin zagrljaj

U vremena kada je jelo više zavisilo od umešnosti domaćice nego od sastojaka (jer mnogo  toga nije ni bilo), kolači

Sve što treba da znate o uzgoju salate: temperatura, đubrenje i najbolji predusevi

Salata je biljka dugog dana, ne zahteva veliku toplotu. Klija pri minimalnoj temperaturi od 2-3 ºS, a optimalna je 18

MODULARNE KUĆE SVE POPULARNIJE Novi Sad domaćin sajma savremene gradnje

U Master centru Novosadski sajam, u subotu 13. decembra, je otvoren je Sajam montažnih i modularnih objekata „Modul Exhibition 02“,

Pregled povrća u skladištima

U decembru je poželjan pregled uskladištenog povrća (krompir, luk i dr.) kao i uklanjanje plodova sa simptomima truleži. U povrtnjacima

Zašto su mušmula i drenjina plodovi izuzetne vrednosti

Mušmula se u tradicionalnoj ishrani koristi za pravljenje džemova, rakija, kompota i sirupa. Stručna literatura ističe njenu sposobnost da povoljno