Насловна ВЕСТИ2 Системи производње поврћа у пластеницима

Системи производње поврћа у пластеницима

355

За добијање поврћа доброг квалитета као и здравствено безбдено поврће могуће је при његовој производњи у пластеницима. Уз добру економичност, производња здраствено безбедног поврћа мора допринети и заштити животне средине. Такође, неправилном применом и неодговарајућим избором пестицида и ђубрива могуће је угрозити животну средину. Вишак ђубрива и пестицида, неправилно руковање и одлагање амбалаже хемијских средстава утичу лоше на земљу,подземне воде и само здравље човека.  Због тога производња у пластеницима треба да се заснива на еколошким принципима, уз поштовање мера превентиве и предострожности. Еколошки принципи обухватају избор локалитета на неопходној удаљености од загађивача (500-5000м), контролу квалитета земљишта, воде и ваздуха. У заштити биљака примењују се интегралне мере заштите, добра хигијена објекта, алата, људи и околине, затим плодоред, контрола појаве обољења и штеточина, примена биолошких средстава за заштиту биља, а од хемијских оних мање токсични, брзо разградивих у биљци и земљишту. На основу контроле биљака у току вегетације се примењује одговарајуће ђубрење органским и минералним ђубривима. Веома битан еколошки принцип је и уштеда енергије. Основна је тежња замене конвенционалних извора енергије јефтинијим алтернативним и примена различитих техничких и технолошких мера у циљу оптималног коришћења сунчеве енергије ради повећања производње органске материје односно приноса и побољшања квалитета поврћа. Да би се таква производња остварила без обзира на квалитет објекта омогућено је технолошким и техничким достигнућима.

Производња у заштићеном простору треба да буде интезивно контролисана и то од избора места за подизање објекта, преко контроле плодности земљишта и на основу тога одређивање количине и времена ђубрења органским и минералним ђубривима, применом мере интегралне заштите повећањем учешћа биолошке заштите. Поред овог начина производње потребно да се развију различити облици еколошке производње (еколошка оцена производње, интегрална и органска).

Еколошка оцена укључује заштиту биљака, ђубрење, утрошену енергију и искоришћавање биљних остатака и материјала ( фолије, стиропор) директо (малчовање, зеленишно ђубриво) или рециклирањем истих. Поред максималних бодова које може остварити производ за поштовање технологије могуће је добити и наградне поене, као нпр.за свако смањење утрошка гаса за парадајз или наградни бод ако се пластика користи два пута.

Органска (биолошка, еколошка) производња поврћа за разлику од интегралне, искључује примену највећег дела синтетичких хемијских средстава за ђубрење и заштиту биљака и обухвата више начина производње, специфичних технологија са дефинисаним знаком производње и квалитета. Овде се користе органска ђубрива без остатака пестицида, тешких метала и радионуклеида, и то као основно или за прихранану ђубриво. Овде основу производње чине методе биолошке заштите, као бројни препарати на бази метаболита бактерија, вируса, гљива и инсектицида.

Производња у заштићеном простору може бити узгајана на природном земљишту, супстрату или помоћу система „без земље“.

Аутор: Наташа Продановић, ПСС Сомбор