Насловна ВЕСТИ2 Скакавци могу да намиришу рак у раној фази

Скакавци могу да намиришу рак у раној фази

42

Научници су доказали да скакавци имају способност да помоћу чула мириса разликују здраву људску ћелију од ћелија рака. Уколико би се ова њихова способност искористила за рано откривање болести, шансе за опоравак би се значајно поправиле.

Научници су установили да скакавци могу да разликују здраву ћелију од ћелије коју је захватио канцер, и више од тога: могу да изаберу појединачне ћелијске линије рака, по чему се закључује да могу да одреде и тип рака, а не само да га открију.

Уколико би научници успели да смисле начин како да користе ову природну способност у медицинским условима, био би остварен значајан напредак у превенцији и лечењу карцинома.

Истраживање је пре званичне рецензије и објављивања представљено на веб-сајту BioRxiv.

Показало се да реакције скакаваца, које се бележе променама у њиховој можданој активности помоћу електрода, поуздане, веома осетљиве и брзе – дешавају се за само неколико милисекунди.

– Рано откривање карцинома је толико важно и требало би да користимо све могуће алате да дођемо до тога, било да их сами направимо или да нам је дато захваљујући милионима година природне селекције – каже микробиолог Кристофер Контаг са Универзитета Мичиген. – Ако будемо успешни, рак ће бити болест која се може лечити.

Открити рак помоћу мириса је могуће због испарљивих органских једињења (VOCs) које издишемо, а за која научници већ знају да су на неки начин измењена присуством рака који омета метаболичке процесе појединачних ћелија.

Трик је да се у што ранијој фази открију те промене.

Крајњи циљ тима научника је да „хакују“ мозак инсеката како би га користили у дијагностици. Још увек је рано, али истраживачи могу да виде правац ка употребљивим уређајима за детекцију.

Извор: РТС

Фото: Pixabay