Насловна ТЕМЕ ПОВРЋЕ SKLADIŠTENJE: Dobre i loše komšije u podrumu

SKLADIŠTENJE: Dobre i loše komšije u podrumu

Поврће којем смета етилен - купусњаче, лиснато поврће, пасуљ, шаргарепа, грашак, паприкa и краставац - треба изоловати од плодова који га емитују, а то су диње, парадајз, печурке и воће. Значајно је одржавања оптималне температуре и влажности ваздуха, и контрола исправности плодова.

454
Фото: Adobe Stock

Dužina skladištenja pojedinih vrsta povrća je različita i zavisi od biljne vrste, procesa kroz koje je ono prošlo posle berbe i uslova skladištenja. Da bi uskladišteno povrće što duže zadržalo kvalitet i ostalo zdravo, moraju se poštovati neka pravila.

Spoljašnji faktor koji najviše utiče na dužinu čuvanja povrća je temperatura: održavanjem niskih u skladišnom prostoru smanjuje se gubitak vlage i sprečava uvenuće, usporava se razvoj mikroorganizama koji izazivaju trulež i smanjuje sinteza etilena, koji takođe u velikoj meri utiče na kvalitet uskladištenog povrća. 

Etilen je bezbojni gas koji se uobičajeno proizvodi u biljnim tkivima i koji ubrzava sazrevanje plodova, inicira pojavu boje i cvetanje, ali dovodi i do omekšavanja ploda, gubitka hlorofila u zelenim delovima, pojave tamnih pega na zelenoj salati, žućenja brokolija, prokelja i krastavca ili gorkog ukusa šargarepe. Poput sunđera, najbolje ga upijaju kupusnjače, lisnato povrće, pasulj, šargarepa, grašak, paprika i krastavac, pa ovo povrće treba izolovati od plodova koji emituju etilen, a to su dinje, paradajz, pečurke i voće. To ne znači da će oni, zbog ovog „felera“ ostati usamljeni. Krompiru i luku i te kako godi etilen jer im pomaže da ne proklijaju, pa ih je poželjno skladištiti u njihovoj blizini.

 Da bi što duže ostalo kvalitetno, povrće koje će se skladištiti valja brati na vrhuncu zrelosti, kada je najkvalitetnije. Tokom i posle berbe treba pažljivo rukovati plodovima, a zelene delove stabljike i listove obavezno odstraniti pošto plodu oduzimaju vodu i brzo trule. Sušenje većine plodova pre unošenja u skladište nije preporučljivoosim za crni i beli luk, bundevu i tikve. Njih valja držati na suncu oko dve nedelje da bi im kora dobila čvrstinu. U skladištu temperatura treba da se održava u rasponu od  nule do četiri stepena.  Kada god su spoljne temperature niže od onih u skladištu, potrebno je otvarati ventilacione otvore a zatvarati ih u obrnutom slučaju.

Drugi bitan uslov za duže čuvanje povrća je vlažnost vazduha. Sušenje i smežuravanje predstavlja veliki problem kod uskladištenog povrća, a to je znak da je vlažnost ispod optimalnog novoa. Za većinu vrsta povrća optimalna vlažnost u skladišnom prostoru je 90 do 95 procenata.

S. Mujanović

Dobro jutro broj 570 – Oktobar 2019.