Насловна ТЕМЕ ЖИВОТ Скривени бисери Фрушке горе

Скривени бисери Фрушке горе

И језера красе највећу и најлепшу Војвођанску планину

813

Од раног пролећа па све до касне јесени Фрушка гора је место на које долазе излетници из целе Војводине, али није ретко да се међу посетиоцима нађу и људи из околних земаља. Разлог за посету и уживање у највећој војвођанској планини није тешко наћи: бројни манастири, дивна природа, четинарске и листопадне шуме, потоци и водопади, али и 17 језера ушушканих између шума и воћњака. Иако ниједно од ових језера није природно, већ су настала као акумулациона језера за пољопривредне намене, ови бисери природе привлаче и пецароше, као и купаче и друге излетнике, који не маре много за то што је на њима купање забрањено.

До Фрушке горе може да се стигне са свих страна. Са старог пута Београд – Нови Сад у Фрушку гору се улази скретањем на Банстолу, па кроз богату шуму и поред чувених манастира, брзо и лако се стигне до Венца. До истог места пут може да води и од Новог Сада, преко Сремске Каменице, а из правца Сремске Митровице се иде на Руму и Ириг. Они који стигну до Ирига, а не желе да иду ка Венцу, могу да прате ознаке и кроз воћњаке и ливаде стигну до једног језера са два имена – Међеш, односно Шатринци.

Пут води право на паркинг и чини се као да даље не може. То је донекле тачно, јер само до паркинга се  може колима, даље са мора пешке.

Борковачко језеро

 Долина као из бајке

Чим се прође кроз капију, види се прелепо језеро у долини као из бајке. На парцели постоји и мали ресторан, који је у приватном власништву и који ради у летњој сезони. У хладу крошњи су столови и клупе. Ово је једно од ретких језера на Фрушкој гори које нуди додатне садржаје јер, захваљујући ресторану, има и тоалете, туш, кабину за пресвлачење, терене за спорт.

– Језеро Међеш налази се код Ирига, непосредно поред манастира Крушедол, у месту Шатринци. Површине је 48 хектара, а дубине од четири до пет метара. Дугачко је око 1.500, а широко 350 метара. Врло је богато рибом, а најзаступљеније врсте су шаран, сом, штука и остала бела риба. На улазу у језеро постоји уређена плажа са кафе-рестораном у којем могу да се пробају рибљи специјалитети. Поред плаже, посетиоци могу да уживају и у стоном тенису, одбојци и бадминтону – каже Миљана Чепић из Службе за одрживи туризам и презентацију ЈП Национални парк “Фрушка гора”.

Шатринци или Међеш једно је од шест језера којима управља НП “Фрушка гора”, од којих је пет у оквиру Националног парка, док је осталих 11 језера ван његових граница.

– Сва језера у Фрушкој гори, и она којима управља Национални парк, као и остала, настала су као вештачке акумулације и прављена су плански, од 70-их година прошлог века. Циљ је био да се бујични потоци култивишу, да се не би правила штета на пољопривредном земљишту, као и да се добију акумулације за наводњавање. Тако је и са језером Међеш, где је око 200 хектара земље под воћем било “покривено” заливним системом – објашњава  руководилац Радне јединице “Рибарство” Националног парка Радован Нинковић, и додаје да језеро има два имена, јер је најближе село Шатринци, а потез на којем се налази назива се Међеш.

You need to login to view the rest of the content. Please . Not a Member? Join Us