Skuplje povrće poljoprivrednici pravdaju sušom

Cena povrća znatno je uvećana, tako da se u Kikindi krompir, kupus i pasulj prodaju po višim cenama u odnosu na proteklu godinu. Kao razlog povećanja cena na tržištu, poljoprivrednici navode skuplji reprometarijal i sušu koja je ove sezone desetkovala rod.

Na tržištu povrća došlo je do poskupljenja usled povećanja cene repromaterijala. Kikinđanin Dragan Vukobrat dugogodišnji je povrtar koji se ove sezone posvetio isključivo proizvodnji paprike i kupusa. Sezona nije bila naklonjena povrtarima, nafta i hemija su poskupeli, pa se to odrazilo i na tržištu povrća.

“Nama još uvek nije cena onakva kojom bi bili zadovoljni. Ako pogledamo cenu kukuruza koja je sada do 30 dinara po kilogramu, a otkupna cena paprike koju nude otkupljivači je 35 dinara, onda treba da se vidi koliko se ulaže za kukuruz, a koliko za papriku. Za papriku je potrebno 4.000 evra po jutru, dok je za kukuruz potrebno mnogo manje“,  kaže Vukobrat.

Cena krompira kreće se oko 50 dinara po kilogramu, što je znatno više nego lane, kupus je 70 dinara po glavici, koliko se sada izdvaja i za glavicu zelene salate. Takođe je cena pasulja drastično porasla.

“Bila je velika suša, mi u našem selu nismo ništa imali od pasulja, rod je desetkovan, praktično ga na selu nije bilo. Jako je teško sada uopšte doći do njega“, ističe Jovanka Srdić, poljoprivredni proizvođač iz Kikinde.

Sezona je za kikindske poljoprivrednike bila veoma loša. Kako ratari, tako i povrtari već na samom početku proizvodnje imali su velikih problema, jer je kompletan proizvodni proces kasnio skoro mesec dana.

“Problem je i klima koja se drastično promenila poslednjih godina i velike probleme nam pravi suša, kao i toplota. Sve je to produžilo trajanje vegetacije, tako da je i to jedan zaista veliki problem“, dodaje Vukobrat.

Na području Kikinde od povrtarstva danas živi dvadesetak poljoprivrednika, koji za određene kulture konačno imaju i otkupno mesto u svom gradu, što je dovelo do stabilizacije na tržištu, pa samim tim i zadovoljstva kod krajnjih kupaca, iako je praktično najveći deo roda predviđen za izvoz.

Izvor: RTV

Foto: Pixabay

razvojnifv.png

RAZNO

Salata od čičoke

Priprema se od 3-4 čičoke, dve šargarepe, jednog praziluka, a dodaju se morska so, maslinovo ulje i jabukovo sirće. Skuvajte

Kako i čime da uklonite dosadne puževe iz povrtnjaka

U zaštićenom prostoru salatom se hrane i štetni insekti ali i puževi. Najčešći su puževi golaći. Telo im je izduženo

Jeste li znali da je korijander čistač otrova i teških metala?

Korijander (Coriandrum sativum) je biljka neobičnog izgleda i još neobičnijeg mirisa koji podseća na trag ozloglašene smrdibube. Kod nas se

Strateški proizvod traži strateške poteze

OBLAČINSKA VIŠNJA NAŠA IZVOZNA UZDANICA Oblačinska višnja je strateški poljoprivredni proizvod i privredno veoma značajna za našu zemlju. Poslednjih godina

Tatlije – jednostavne, a mirišu na bakin zagrljaj

U vremena kada je jelo više zavisilo od umešnosti domaćice nego od sastojaka (jer mnogo  toga nije ni bilo), kolači

Sve što treba da znate o uzgoju salate: temperatura, đubrenje i najbolji predusevi

Salata je biljka dugog dana, ne zahteva veliku toplotu. Klija pri minimalnoj temperaturi od 2-3 ºS, a optimalna je 18