Od kruške, iskreno, najviše volim rakiju. Naravno, volim je i u svežem stanju, pečenu i prelivnu šlagom kao desert, a sad sam probala i ljuti sos od krušaka namenjen raznim vrstama mesa i sira. Mogu vam reći, nije to ni malo loše, čak vrlo ukusno. Prvo se oseti jak i sladak ukus viljamovke, a na posletku, kada već nestaje iz usta i preliva se u stomak, osetite na kraju nepca ljutinu habanero paprika. Za one koji vole pikantne ukuse ovo je nešto savršeno, za one koji ne vole toliko ljute, neka probaju sos od šljive i čokolade, tj rakije. Njihov tvorac Aleksandar Tanić iz Niške Banje, ima i jače namaze, ali ove je zbog približavanja većem broju ljudi, izdvojio.

– Sos pravimo od miksa krušaka, pretežno viljamovka zbog njene arome, miksuje se sa habanero paprikomama žute boje, blage ljutine, može da se podnese da se jede. Ide na neko pečenje, može uz sireve, paste – da bi se dobio ovaj sos kruške je potrebno samleti i skuvati, pa dodati začine.
– Kruške se melju, pa se kuvaju. Karamelizovani šećer ide u taj sos koji je obrađen, dodaju se i organski štapići burbon vanile. Procenat paprike u proizvodu je deset posto, znači na deset kilograma kruške je kilogram paprike – priča proizvođač koji posebno obradi paprike, a posebno krušku, pa ih spoji i još malo prokuva.

– Sve posebno obrađujem. Sve moje paprike su prvo fermentisane, pa su onda obrađene. Time se pospešuje kvalitet paprike, razradi se celuloza da nema mučenja u stomaku, samim tim se produžava rok trajanja. Te paprike koje su prošle proces fermentacije, s tim da nema sirćeta jer bi onda bila tušrija, nego samo fermentacija u sonom rastvoru mogu da stoje beskonačno. Paprike posle meljem, pasiram, odvajam semenke, drškice, kožice, posle ponovo pasiram, ukuvavam i mešam sa kruškom – objasnio je, naglašavajući da su svi proizvodi bez bilo kakvih aditiva.
– Ni u jedan proizvod ne dodajem nikakve veštačke dodatke, aditive – zaključio je Tanić.
Tekst i foto: Zorica Dragojević