Насловна ТЕМЕ ЖИВОТ “SLATKI OSMEH” ZA DECU JAGODINE UOČI NOVE GODINE: Hiljadu medenjaka Dragane Simić

“SLATKI OSMEH” ZA DECU JAGODINE UOČI NOVE GODINE: Hiljadu medenjaka Dragane Simić

471

Piše: Jelena Lukić

Dragana Simić (64) iz Jagodine već godinama, tradicionalno, pred Novu godinu, pravi medenjake. Daruje ih svojim unucima i deci sa posebnim potrebama u Jagodini, a deo iznosi na tržište.

– Medenjaci u obliku Deda Mraza, jelke, anđela, Sneška Belića se veoma traže pred Novu godinu i Božić i tada napravim više od 1.000 komada. Pravim ih i pred Uskrs, naravno, sa drugim motivima. Najčešće kupuju majke i bake za svoju decu i unuke. Deca im se obraduju i zato što su šareni i lepo upakovani. Svaki medenjak posebno upakujem u najlon kesicu i stavim mašnu. To se deci veoma sviđa. Tako medenjak duže zadrži svežinu. Inače, medenjaci mogu jako dugo da traju, tako upakovani čak i godinu dana jer nema vode u njima. Čuvaju se na suvom, a ne u frižideru – kaže Dragana Simić, inače predsednica udruženja „Slatki osmeh“ iz Jagodine čije članice prave i torte, kolače, i ostale slatke i slane đakonije.

Oni nama priredbu, mi njima slatkiše

Dragana ističe da recept za medenjake, koji je podelila sa našim čitaocima, ima jako dugo i da je on, po njenom mišljenju, najbolji. Isprobavala je i druge recepte po kojima se u smesu dodaje voda ili mleko, ali, kaže Dragana, takvi medenjaci se nisu pokazali baš dobro.

Pred Novu godinu već tradicionalno članice udruženja „Slatki osmeh“ vole da iznenade decu, a naročito decu s posebnim potrebama i tada im poklanjaju medenjake.

– Deca pripreme novogodišnje priredbe, a mi ih obradujemo medenjacima koje vole i da pojedu odmah, ali i da ih nose kući i čuvaju kao dekoraciju za jelku – kaže naša sagovornica.

Dragana Simić se pravljenjem torti i kolača bavi više od 30 godina. Najpre joj je to bio hobi, a onda i dobra dopuna kućnog budžeta.

– Od 1990.godine učestvujem na tortijadama u Beogradu gde sam videla koliko je to humana akcija. Došla sam na ideju da organizujem nešto slično i kod nas. Od tada do 2007. godine nekoliko žena i ja smo na četiri godine organizovale tortijadu u Jagodini, a od 2007. svake godine nedelju dana pred Uskrs – kaže naša sagovornica.

Tortijada sa 200 torti na poklon deci

Udruženje „Slatki osmeh“ postoji od 2007.godine, ima oko 20-ak aktivnih članova i od tada članice udruženja svake godine u Jagodini organizuju tortijadu koja pre svega ima humanitarni karakter.

– Prve godine bilo je 70 torti, a poslednjih godina i više od 200 torti se takmičilo za titulu najlepše u nekoliko kategorija. Imamo i goste iz inostranstva i to iz Rusije, Austrije, Makedonije, Bugarske, Hrvatske. Sve torte koje učestvuju u ocenjivanju nakon završetka manifestacije podelimo raznim udruženjima, deci s posebnim potrebama, siromašnim porodicama s više dece, deci bez roditelja, hraniteljskim porodicama, udruženju slepih, gerontološkom centru, manastiru Sveta Petka u Izvoru kod Paraćina – ističe Dragana Simić.

Ranije je bilo više tortijada u Srbiji, ali pošto je organizacija jedne takve manifestacije prilično zahtevna, sve ih je manje. Tortijada u Jagodini je po broju učesnika i broju torti najveća u Srbiji. Zbog situacije s korona virusom prošle godine tortijada je organizovana onlajn, ali je i pored toga bilo interesovanja.

Dragana Simić kaže da je do sada napravila na hiljade torti. I dalje uživa dok ih pravi jer, kako kaže, to voli. Najveća nagrada joj je kada se ljudi jave i kažu da su zadovoljni tortom.

Starinski novogodišnji keksići

Sastojci:

 2 jaja,

 200 g masti,

 400 g brašna,

 8 kašika šećera,

 1 isceđen limun,

 kora od 1 limuna.

Prvo se umuti mikserom, zatim se mesi ručno, ako treba dodati još brašna kako bi se testo odvajalo od ruke i posude. Testo se razvije i modlicama se prave kolačići. Peku se od 5 do 10 minuta. Preko još toplih kolačića stavi se šećer u prahu. U testo može da se doda mleveni orah, lešnik, badem, a preko čokolada.

Božićni kolač, kuglof

Sastojci:

 4 jajeta,

 10 kašika brašna,

 10 kašika šećera,

 100 g lešnika

(pečenog i seckanog),

 100 g badema

(pečenog i seckanog),

 100 g oraha

(pečenog i seckanog),

 100 g suvog grožđa,

 100 g seckane čokolade,

 1 prašak za pecivo.

 Po želji, može se staviti

 narendana kora pomorandže,

 cimet, muskatni oraščić.

Svi sastojci se izmešaju. Ako je smesa retka, treba dodati još brašna do gustine da sastojci ne padnu na dno posude. Peče se oko 40 minuta na 150 do 180 stepeni a zatim, po želji, može da se prelije otopljnom čokoladom i pospe šećerom u prahu. Peče se u kalupu za kuglof koji se namaže margarinom i pospe brašnom.

Medenjaci

Sastojci:

 1kg brašna,

 4 jajeta,

 250 g šećera u prahu,

 250 g margarina,

 250 g meda,

 2 kašičice sode bikarbone,

 2 kašičice cimeta,

 2 kašičice kakao praha (po želji),

 1 kašičica karanfilića.