Насловна ТЕМЕ ЖИВОТ “СЛАТКИ ОСМЕХ” ЗА ДЕЦУ ЈАГОДИНЕ УОЧИ НОВЕ ГОДИНЕ: Хиљаду медењака Драгане Симић

“СЛАТКИ ОСМЕХ” ЗА ДЕЦУ ЈАГОДИНЕ УОЧИ НОВЕ ГОДИНЕ: Хиљаду медењака Драгане Симић

85

Пише: Јелена Лукић

Драгана Симић (64) из Јагодине већ годинама, традиционално, пред Нову годину, прави медењаке. Дарује их својим унуцима и деци са посебним потребама у Јагодини, а део износи на тржиште.

– Медењаци у облику Деда Мраза, јелке, анђела, Снешка Белића се веома траже пред Нову годину и Божић и тада направим више од 1.000 комада. Правим их и пред Ускрс, наравно, са другим мотивима. Најчешће купују мајке и баке за своју децу и унуке. Деца им се обрадују и зато што су шарени и лепо упаковани. Сваки медењак посебно упакујем у најлон кесицу и ставим машну. То се деци веома свиђа. Тако медењак дуже задржи свежину. Иначе, медењаци могу јако дуго да трају, тако упаковани чак и годину дана јер нема воде у њима. Чувају се на сувом, а не у фрижидеру – каже Драгана Симић, иначе председница удружења „Слатки осмех“ из Јагодине чије чланице праве и торте, колаче, и остале слатке и слане ђаконије.

Они нама приредбу, ми њима слаткише

Драгана истиче да рецепт за медењаке, који је поделила са нашим читаоцима, има јако дуго и да је он, по њеном мишљењу, најбољи. Испробавала је и друге рецепте по којима се у смесу додаје вода или млеко, али, каже Драгана, такви медењаци се нису показали баш добро.

Пред Нову годину већ традиционално чланице удружења „Слатки осмех“ воле да изненаде децу, а нарочито децу с посебним потребама и тада им поклањају медењаке.

– Деца припреме новогодишње приредбе, а ми их обрадујемо медењацима које воле и да поједу одмах, али и да их носе кући и чувају као декорацију за јелку – каже наша саговорница.

You need to login to view the rest of the content. Please . Not a Member? Join Us