Slatko od slanine – što da ne

Do sada smo slatko jeli od dunja, šljiva, trešanja, višanja, od svakog voća koje smo mogli za to da iskoristimo. Gazdinstvo Jovanović, pravi ga, ni manje ni više, nego od slanine. I…ukusno je. Neočekivano ukusno.

– Slanina je kao sastojak slana, pa u sastav slatkog ide žuti šećer, jabukovo sirće, crni i beli luk, paradajz, pire od paradajza, dodajemo i čili. Imamo i kiselo i slano i slatko i ljuto u jednom. Kad se pojede, kad klizi niz usta, menja ukuse i naizmenično ih osećamo – rekao je vlasnik Vlada Jovanović, koji kaže da ne treba puno vremena, ali treba puno pažnje kako bi se ovo slatko napravilo.

– Potrebno je sa sve pripremom, seckanjem slanine i luka, nekih sat ipo vremena. Prvo se stavi slanina u tiganj i pusti se da pusti masnoću, da se zapeče, vadimo slaninu i u tu masnoću dodajemo crni i beli luk, po želji bibera i soli. Zatim dodajemo paradajz, pire od paradajza i jabukovo sirće i vraćamo slaninu dok se sve ne sjedini. Tako toplo stavljamo u tegle – rekao je za Dobro jutro, naglašavajući da ovo slatko može da se koristi uz sva jela i kao namaz.

Tekst i foto: Zorica Dragojević

razvojnifv.png

RAZNO

Salata od čičoke

Priprema se od 3-4 čičoke, dve šargarepe, jednog praziluka, a dodaju se morska so, maslinovo ulje i jabukovo sirće. Skuvajte

Kako i čime da uklonite dosadne puževe iz povrtnjaka

U zaštićenom prostoru salatom se hrane i štetni insekti ali i puževi. Najčešći su puževi golaći. Telo im je izduženo

Jeste li znali da je korijander čistač otrova i teških metala?

Korijander (Coriandrum sativum) je biljka neobičnog izgleda i još neobičnijeg mirisa koji podseća na trag ozloglašene smrdibube. Kod nas se

Strateški proizvod traži strateške poteze

OBLAČINSKA VIŠNJA NAŠA IZVOZNA UZDANICA Oblačinska višnja je strateški poljoprivredni proizvod i privredno veoma značajna za našu zemlju. Poslednjih godina

Tatlije – jednostavne, a mirišu na bakin zagrljaj

U vremena kada je jelo više zavisilo od umešnosti domaćice nego od sastojaka (jer mnogo  toga nije ni bilo), kolači

Sve što treba da znate o uzgoju salate: temperatura, đubrenje i najbolji predusevi

Salata je biljka dugog dana, ne zahteva veliku toplotu. Klija pri minimalnoj temperaturi od 2-3 ºS, a optimalna je 18