Slatko od šumskog pileta i lisičarki

Sve češće se na tezgama i prodajnim štandovima gljivara mogu naći razne vrste slatkih gurmanluka. Slatko od lisičarke, slatko od judinog uha, ali i slatko od šumskog pileta. Kako se prave? Pa, lako. Kao i svako drugo slatko. Jedino je neobično što je ovo od gljiva.

– Šumsko pile morate naći dok je još mlado. Kada ga uberete, obarite ga i isekcate na kockice. Spremate ga kao i svako drugo voće za slatko. Ušpinujete željenu količinu šećera, dodate sekcanu gljivu, limun, skuvate do željene gustine i pakujete kao i ostala slatka u tegle. Ovo naše slatko može da stoji dugo jer je pasterizovano  – priča predstavnica gljivarskog društva „Ljubomir Vuksanović – Barle, iz Banje Koviljače, koja je na ovakve ukuse navikla, dok se neki od nas po prvi puta sa njima susreću.

– Ljudi ne mogu da veruju da gljive mogu biti primenjive u slatkoj varijanti. Uopšte je poznato i u svetu i kod nas da su gljive začini ili hrana, a niko ih do sada nije smatrao slatkišima – ono što je specifično kod šumskog pileta je da zaista podseća ukusom na piletinu.

– Šumsko pile ne pripada grupi lekovitih gljiva, ali privlači izgledom i ukusom. Kad je ispohujete često ljudi nemaju pojma da jedu gljivu i misle da je piletina. U ovoj slatkoj varijanti ukus podseća na voće  – slatko od šumskog pileta nisam probala ali za lisičarke odgovorno tvrdim da su odlične. Ne primeti se da je gljiva, ima sličnu teksturu kao slatko od dunja, a pravi se po istom principu kao i šumsko pile.

Tekst I foto: Zorica Dragojević

razvojnifv.png

RAZNO

Kako i čime da uklonite dosadne puževe iz povrtnjaka

U zaštićenom prostoru salatom se hrane i štetni insekti ali i puževi. Najčešći su puževi golaći. Telo im je izduženo

Jeste li znali da je korijander čistač otrova i teških metala?

Korijander (Coriandrum sativum) je biljka neobičnog izgleda i još neobičnijeg mirisa koji podseća na trag ozloglašene smrdibube. Kod nas se

Strateški proizvod traži strateške poteze

OBLAČINSKA VIŠNJA NAŠA IZVOZNA UZDANICA Oblačinska višnja je strateški poljoprivredni proizvod i privredno veoma značajna za našu zemlju. Poslednjih godina

Tatlije – jednostavne, a mirišu na bakin zagrljaj

U vremena kada je jelo više zavisilo od umešnosti domaćice nego od sastojaka (jer mnogo  toga nije ni bilo), kolači

Sve što treba da znate o uzgoju salate: temperatura, đubrenje i najbolji predusevi

Salata je biljka dugog dana, ne zahteva veliku toplotu. Klija pri minimalnoj temperaturi od 2-3 ºS, a optimalna je 18

MODULARNE KUĆE SVE POPULARNIJE Novi Sad domaćin sajma savremene gradnje

U Master centru Novosadski sajam, u subotu 13. decembra, je otvoren je Sajam montažnih i modularnih objekata „Modul Exhibition 02“,