Slatko od trešanja najlepši je vesnik proleća

Radmila Arsenijević iz sela Vinča, pravi na stotine tegli raznovrsne zimnice. Porodica ima svoje jabuke, šljive, kajsije, višnje. Ali, njeni prolećni favoriti su slatko od trešanja i sok od zove.

– Trešnje me asociraju na detinjstvo i prvo je voće koje smo brali. Od njih pravim slatko, a posebno mi je omiljeno od belih trešanja.  Sok od zove napravljen u maju mi je posebna poslastica u toplim letnjim danima i preporučujem ga svima – veli Radmila Arsenijević.

Sastojci:

  • 1 kg očišćenih trešanja,
  • 1.3 kg šećera,
  • 1 limun,
  • 2 čaše vode.

Priprema:

Trešnje operati i i očistiti, a potom ostaviti da se ocede. U šerpu sipati šećer i vodu i kuvati dok se ne dobije gust sirup. Dodati trešnje i sok od limuna. Kuvati na jakoj vatri dok sirup niz kašiku ne poteče u kapima ili isprekidanim nitima. Skinuti penu i pokriti slatko mokrom krpom. Sledećeg dana sipati slatko u tegle, povezati i ostaviti u hladnoj prostoriji.

Sastojci:

  • 30 do 40 svežih cvetova zove,
  • 3 l vode,
  • 2do 3 kesice limuntusa,
  • 2 kg šećera.

Priprema:

Cvetove zove preliti prethodno prokuvanom vodom, poklopiti i ostavite da odstoje desetak sati. Procediti, dodati šećer i limunutus i sipati u čiste flaše. Umesto šećera može da se doda med, a umesto limuntusa sveže isceđen sok od limuna. Sok može da se pasterizuje kako bi duže trajao.

Piše: Biljana Nenković

Foto: Ana Nikodijević

razvojnifv.png

RAZNO

Salata od čičoke

Priprema se od 3-4 čičoke, dve šargarepe, jednog praziluka, a dodaju se morska so, maslinovo ulje i jabukovo sirće. Skuvajte

Kako i čime da uklonite dosadne puževe iz povrtnjaka

U zaštićenom prostoru salatom se hrane i štetni insekti ali i puževi. Najčešći su puževi golaći. Telo im je izduženo

Jeste li znali da je korijander čistač otrova i teških metala?

Korijander (Coriandrum sativum) je biljka neobičnog izgleda i još neobičnijeg mirisa koji podseća na trag ozloglašene smrdibube. Kod nas se

Strateški proizvod traži strateške poteze

OBLAČINSKA VIŠNJA NAŠA IZVOZNA UZDANICA Oblačinska višnja je strateški poljoprivredni proizvod i privredno veoma značajna za našu zemlju. Poslednjih godina

Tatlije – jednostavne, a mirišu na bakin zagrljaj

U vremena kada je jelo više zavisilo od umešnosti domaćice nego od sastojaka (jer mnogo  toga nije ni bilo), kolači

Sve što treba da znate o uzgoju salate: temperatura, đubrenje i najbolji predusevi

Salata je biljka dugog dana, ne zahteva veliku toplotu. Klija pri minimalnoj temperaturi od 2-3 ºS, a optimalna je 18