Насловна ТЕМЕ ВОЋЕ Slatko od trešanja najlepši je vesnik proleća

Slatko od trešanja najlepši je vesnik proleća

199

Radmila Arsenijević iz sela Vinča, pravi na stotine tegli raznovrsne zimnice. Porodica ima svoje jabuke, šljive, kajsije, višnje. Ali, njeni prolećni favoriti su slatko od trešanja i sok od zove.

– Trešnje me asociraju na detinjstvo i prvo je voće koje smo brali. Od njih pravim slatko, a posebno mi je omiljeno od belih trešanja.  Sok od zove napravljen u maju mi je posebna poslastica u toplim letnjim danima i preporučujem ga svima – veli Radmila Arsenijević.

Sastojci:

  • 1 kg očišćenih trešanja,
  • 1.3 kg šećera,
  • 1 limun,
  • 2 čaše vode.

Priprema:

Trešnje operati i i očistiti, a potom ostaviti da se ocede. U šerpu sipati šećer i vodu i kuvati dok se ne dobije gust sirup. Dodati trešnje i sok od limuna. Kuvati na jakoj vatri dok sirup niz kašiku ne poteče u kapima ili isprekidanim nitima. Skinuti penu i pokriti slatko mokrom krpom. Sledećeg dana sipati slatko u tegle, povezati i ostaviti u hladnoj prostoriji.

Sastojci:

  • 30 do 40 svežih cvetova zove,
  • 3 l vode,
  • 2do 3 kesice limuntusa,
  • 2 kg šećera.

Priprema:

Cvetove zove preliti prethodno prokuvanom vodom, poklopiti i ostavite da odstoje desetak sati. Procediti, dodati šećer i limunutus i sipati u čiste flaše. Umesto šećera može da se doda med, a umesto limuntusa sveže isceđen sok od limuna. Sok može da se pasterizuje kako bi duže trajao.

Piše: Biljana Nenković

Foto: Ana Nikodijević