Slavski kolač dušom mešen

Jesen je vreme kada u Srbiji počinje da se slavi. Svaka domaćica ima neki svoj recept za slavski kolač i svaka od njih ga pravi dušom i čini se da od vere i ljubavi narasta. Ovo je kolač naše saradnice, nadamo se da će vam biti lep kao njen što je.

1/2 l mleka

1 kvasac

1 kašičica šećera

1 1/2 kašika soli

800g brašna

6 kašika ulja

( Umesiti i ostaviti da naraste)

Kada se testo digne, razvući oklagijom i umutiti dva žumanceta sa 200 margarina i sa tom smesom premazati testo. Testo urolati i podeliti na 6 jufki (opciono kolika je šerpa ili posuda) poređati ih u šerpu i premazati žumancetom.

Dok testo odmara napraviti ukrase od:

200g oštrog brašna

100g gustina

1 kašika soli

150ml vode

Sve umesiti dobro i ostaviti 15 min u kesi u frižideru da odmori. Razviti na tanko testo formiratibukrase i ređati na nadošlo testo za pogaču.

Peći na 200 stepeni oko 50 minuta u zavisnosti od toga kakva vam je rerna…

Srećna Slava!

razvojnifv.png

RAZNO

Strateški proizvod traži strateške poteze

OBLAČINSKA VIŠNJA NAŠA IZVOZNA UZDANICA Oblačinska višnja je strateški poljoprivredni proizvod i privredno veoma značajna za našu zemlju. Poslednjih godina

Tatlije – jednostavne, a mirišu na bakin zagrljaj

U vremena kada je jelo više zavisilo od umešnosti domaćice nego od sastojaka (jer mnogo  toga nije ni bilo), kolači

Sve što treba da znate o uzgoju salate: temperatura, đubrenje i najbolji predusevi

Salata je biljka dugog dana, ne zahteva veliku toplotu. Klija pri minimalnoj temperaturi od 2-3 ºS, a optimalna je 18

MODULARNE KUĆE SVE POPULARNIJE Novi Sad domaćin sajma savremene gradnje

U Master centru Novosadski sajam, u subotu 13. decembra, je otvoren je Sajam montažnih i modularnih objekata „Modul Exhibition 02“,

Pregled povrća u skladištima

U decembru je poželjan pregled uskladištenog povrća (krompir, luk i dr.) kao i uklanjanje plodova sa simptomima truleži. U povrtnjacima

Zašto su mušmula i drenjina plodovi izuzetne vrednosti

Mušmula se u tradicionalnoj ishrani koristi za pravljenje džemova, rakija, kompota i sirupa. Stručna literatura ističe njenu sposobnost da povoljno