Насловна ТЕМЕ ЖИВОТ Slavski kolač

Slavski kolač

854

Krsna slava je odlika srpskog pravoslavlja, kojom se odaje poštovanje porodičnom svecu, zaštitniku svakog doma. Dan pre slave, domaćice mese slavski kolač koji se ukrašava različitim ukrasima. Neko slavski kolač pravi u ranim jutarnjim časovima na sam dan slave. Kolač, nalik hlebu, simbol je tela Isusa Hrista, a vino kojim se preliva predstavlja njegovu krv. Ukrašava se figurama od testa, koji su simboli želja za blagostanjem porodice. Svaki ukras ima značenje: tako krst i slavski pečat označavaju veru, golubovi predstavljaju vekovnu težnju za zdravljem i veseljem porodice, grozd označava potrebu za dobrim rodom, cveće označava lepotu, čistotu, blagi miris duše i želju da deca odrastaju lepa i čista kao ružice, burence želju da u kući svega ima, a tu je i čašica,
zatim knjiga i tako dalje.

Potrebno:
Testo za kolač:
• 400 ml tople vode (obična i osveštana)
• 100 ml ulja
• 1 i po kašičica soli
• 4 kašičice šećera
• 2 kesice suvog kvasca
• 750 g brašna

Testo za ukrase
• 100 g brašna
• 15 g soli
• 20 g gustina
• 70 ml hladne vode

Premaz/lepak:
• 25 g brašna
• 60 ml vode

Pripremite kalup veličine 22 cm, najbolje sa obručem koji možete da skidate. Dno i obruč obložite papirom za pečenje, pa margarinom premažite papir.
Za premaz/lepak sjedinite brašno i vodu da nema grumuljica.
Testo za ukrase napravite tako što sjedinite brašno, gustin i so, a onda postepeno dodate vodu i umesite testo. Ostavite 30 minuta da testo “odmori” pre nego što krenete da pravite ukrase.
Priprema kolača: U brašno dodajte 2 kesice suvog kvasca. Promešajte. Posebno sjedinite toplu vodu i ulje, dodajte brašno, so i šećer i zamesite testo. Prokrijte i ostavite na toplom 30 minuta.

Od nadošlog testa uzmite 1/3. Na pobrašnjenoj radnoj površini razvucite a onda testo isecite na dva dela po dužini. Svaki deo posebno urolajte i uvijte ih onako kako je prikazano u video snimku.
Stavite u kalup, oko obruča. Ostatak testa podelite na 5 jednakih delova. Od svakog dela napravite jufku. Četiri jufke stavite unakrst u kalup, a poslednju, petu jufku, u sredinu. Pokrijte krpom i ostavite na toplom 30-45 minuta.
Nakon tog vremena premažite premazom od brašna i vode.
Pecite na 180 °C oko 50 minuta.
Nakon tog vremena, izvadite kolač iz rerne, skinite obruč i složite pripremljene ukrase koje prethodno premažete premazom/lepkom sa donje strane. Vratite u rernu na još oko 15 minuta ili onoliko koliko procenite da je potrebno da se ukrasi osuše.

Kada se kolač ohladio, možete ga premazati uljem za sjaj, a najbolje možete da vidite sjaj kod donjih fotografija, jer je tu već bio premazan.