Šljiva i med

Krem med je dobro poznat proizvod pčelara širom Srbije. Skoro da nema sajma da neko u ponudi osim običnog meda nema i ovaj. Proces dobijanja nije komplikovan, malo je sporiji, ali je zato ukus odličan. Jedan od pčelara koji ga pravi je i Aleksandar Nikolić iz Osečine.

– Krem med se dobija tako što se četiri do pet dana med meša u specijalnom mikseru i dobija kremastu masu. Treba da se čuva u prostoriji do dvadeset stepeni i postane kao krem. U njega se dodaje liofilizovano voće, tj. sušeno voće na niskim temperaturama – objašnjava Nikolić, koji voće kupuje od hladnjačara.

– Liofillizovano voće kupujemo od hladnjačara. Liofilizacijom se zadržavaju sva svojstva voća, kao kada je u svežem stanju. Ne gubi se ništa kao kad se suši na visokim temperaturama – u ponudi imaju nekoliko vrsta, među njima i šljivu.

– Imamo šljivu, što ne ubacuju mnogi. Tu je i višnja, borovnica, jagoda, malina i to voće je još hranljivije jer je u medu. Koncentracija voća je deset prema jedan, znači deset od kilograma svežeg dobija se kilogram liofilizovanog. Na kilogram meda ide 20 grama voća – objasnio je mladi pčelar za Dobro jutro.

Tekst i foto: Zorica Dragojević

razvojnifv.png

RAZNO

Salata od čičoke

Priprema se od 3-4 čičoke, dve šargarepe, jednog praziluka, a dodaju se morska so, maslinovo ulje i jabukovo sirće. Skuvajte

Kako i čime da uklonite dosadne puževe iz povrtnjaka

U zaštićenom prostoru salatom se hrane i štetni insekti ali i puževi. Najčešći su puževi golaći. Telo im je izduženo

Jeste li znali da je korijander čistač otrova i teških metala?

Korijander (Coriandrum sativum) je biljka neobičnog izgleda i još neobičnijeg mirisa koji podseća na trag ozloglašene smrdibube. Kod nas se

Strateški proizvod traži strateške poteze

OBLAČINSKA VIŠNJA NAŠA IZVOZNA UZDANICA Oblačinska višnja je strateški poljoprivredni proizvod i privredno veoma značajna za našu zemlju. Poslednjih godina

Tatlije – jednostavne, a mirišu na bakin zagrljaj

U vremena kada je jelo više zavisilo od umešnosti domaćice nego od sastojaka (jer mnogo  toga nije ni bilo), kolači

Sve što treba da znate o uzgoju salate: temperatura, đubrenje i najbolji predusevi

Salata je biljka dugog dana, ne zahteva veliku toplotu. Klija pri minimalnoj temperaturi od 2-3 ºS, a optimalna je 18