Насловна ТЕМЕ ПЧЕЛАРСТВО Šljiva traži svog oprašivača

Šljiva traži svog oprašivača

703

Prilikom izbora sorti,  kod pojedinih voćnih vrsta mora se voditi računa o odnosima osnovne sorte i sorti oprašivača, pogotovu kod stranooplodnih voćnih vrsta kao što je najčešće i šljiva.

Na primer, za sortu čačansku ranu, koja je samobesplodna, dobri oprašivači su stenlej i čačanska lepotica, a za čačansku najbolju, koja je isto samobesplodna,  dobri oprašivači su čačanska lepotica i čačanska rodna. Kod šljive se, u stvari, sreću oba načina oplođenja, odnosno postoje samooplodne i stranooplodne sorte. Kod stranooplodnih sorti moraju se obezbediti najmanje 2 oprašivača.

I  kod samooplodnih sorti oprašivači su poželjni i, zbog bolje rodnosti i kvaliteta plodova, treba ići sa jednim oprašivačem.

Preporučujemo sorte šljiva čačanska rana, čačanska lepotica, čačanska rodna, čačanska najbolja, stenlej, požegača. Od novijih sorti preporučujemo nadu, poznu plavu, toptejst (toptaste), grosa felisio (grossa di felisio – empres), jojo, prezenta , haganta i topend plus. Od rakijskih sorti, pored požegače, preporučujemo crvenu ranku i mildoru.

R.D.J.