Насловна ВЕСТИ Šljivina lisna mušica

Šljivina lisna mušica

214

Na području Novog Sada zasadi šljive se u zavisnosti od sortimenta i lokaliteta nalaze u fazi od drugo opadanje plodova (BBCH 73) do faze plod oko polovine krajnje veličine (BBCH 75).

– Vizuelnim pregledom zasada, na pojedinačnim listovima, registrovano je prisustvo simptoma napada od strane šljivine lisne mušice (Putoniella pruni). Na naličju napadnutih listova, duž glavnog lisnog nerva, dolazi do formiranja izrasline – mehuraste gale – navode stručnjaci Regionalnog centra „Novi Sad“ Prognozno-izveštajne službe zaštite bilja.

U galama se nalaze larve, žuto-narandžaste boje, dugačke do 3 milimetra. Larve se hrane biljnim sokovima, a pri kraju razvoja padaju na tlo oko voćki i u njemu prezimljavaju. Štete se ogledaju u deformaciji listova što dovodi do smanjenja procesa fotosinteze.

– Šljivina lisna mušica ima jednu generaciju godišnje, a pored šljive napada i druge vrste iz roda Prunus. Ne pripada ekonomski značajnim vrstama, te nije potrebna primena hemijskih mera zaštite u cilju njenog suzbijanja – navode u RC „Novi Sad“ i dodaju kako nastavljaju da prate i izveštavaju o štetnim organizmima u zasadima šljive.

Foto: Prognozno-izveštajna služba zaštite bilja