Насловна ВЕСТИ Смедерево: Крвава ваш у засадима јабуке, крушке и дуње

Смедерево: Крвава ваш у засадима јабуке, крушке и дуње

43

Приликом обиласка засада јабука на територији Регионалног центра Прогнозно-извештајне службе Смедерево уочено је присуство колонија крваве ваши – Eriosoma lanigerum, на појединим сортама јабуке.

Сем јабука може се наћи и код крушке и дуње. Прегледом воћњака лако се може уочити у зони кореновог врата, пукотинама где и презимљава. Женке су црвенкасте боје без крила, на задњем делу прекривене густом воштано-вунастом превлаком. У пролеће, са кретањем вегетације, почиње миграција ка горњим деловима биљке и то посебно на оне гране које су оштећене од оштре резидбе. Крилате форме се јављају у летњим месецима и прелазе на нова стабла.

Крвава ваш је присутна у различитом интензитету, у зависности од сортимента, кондинције и старости засада, врсте подлоге. За превентивно деловање и спречавање крваве ваши да се пренамножава, приликом подизања засада треба обратити пажњу на избор сорти и подлога јабуке – користити мање бујне сорте, избегавати влажније терене и избегавати оштру резидбу.

После опадања лишћа препоручује се у склопу редовне јесење заштите третирање минералним уљима. Тада су колоније најбројније и сконцентрисане су при земљи, у основи корена.

У засадима где се региструје присуство крваве ваши, у току вегетације, препоручује се примена инсектицида на бази активне материје спиротетрамат – Movento 100 SC у концентрацији 0,15%, а прави моменат третирања је појава покретних форми, односно почетак миграције са дрвета на зелене делове биљке.