Sneg čuva uljanu repicu

Uljana repica je tržišno izuzetno perspektivna industrijska kultura. Zahteva od poljoprivrednika poznavanje tehnologije proizvodnje i preciznu mehanizaciju.

„Ovo promenljivo vreme ne pogoduje u potpunosti pripremi uljane repice za zimu jer ona iznad pet stepeni (nadzemni deo) i dva stepena (podzemni deo) nastavlja da raste. Ona je sad u fazi kaljenja i skupljanja hranljivih materija u listu kako bi bila bolje pripremljena za zimu“ rekla je stručnjak na novosadskom Institutu za ratarstvo i povrtarstvo Ana Marjanović Jeromela govoreći o napredovanju uljane repice i problemima koji nastaju u vezi sa tim.

Dodala je da se stručnjaci i poljoprivrenici nadaju da neće biti naglih zahlađenja ili barem da će, ako ih bude, biti praćena snežnim pokrivačem koji bi zaštitio uljanu repicu.

Uslovi za setvu za ovu kulturu nisu bili dobri, jer je duži period u toku nicanja bio bez padavina. Ono što kod nje predstavlja problem su visoke temperature, a ne niske i dugački periodi izrazito viskih odnosno niskih temperatura, odnosno neravnomerni raspored temperatura i padavina.

Sve je značajnija proizvodnja biljnih uljanih vrsta i uljane repice među njima, ne samo u prerađivačkoj industriji već, kad je u pitanju uljana repica i u proizvodnji biljnih proteina koji će nadomestiti sve više životinjske proteine i dodatno sprečiti zagađenje životne sredine, rekla je Jeromela. 

Izvor: RTV

Foto: Pixabay

razvojnifv.png

RAZNO

Salata od čičoke

Priprema se od 3-4 čičoke, dve šargarepe, jednog praziluka, a dodaju se morska so, maslinovo ulje i jabukovo sirće. Skuvajte

Kako i čime da uklonite dosadne puževe iz povrtnjaka

U zaštićenom prostoru salatom se hrane i štetni insekti ali i puževi. Najčešći su puževi golaći. Telo im je izduženo

Jeste li znali da je korijander čistač otrova i teških metala?

Korijander (Coriandrum sativum) je biljka neobičnog izgleda i još neobičnijeg mirisa koji podseća na trag ozloglašene smrdibube. Kod nas se

Strateški proizvod traži strateške poteze

OBLAČINSKA VIŠNJA NAŠA IZVOZNA UZDANICA Oblačinska višnja je strateški poljoprivredni proizvod i privredno veoma značajna za našu zemlju. Poslednjih godina

Tatlije – jednostavne, a mirišu na bakin zagrljaj

U vremena kada je jelo više zavisilo od umešnosti domaćice nego od sastojaka (jer mnogo  toga nije ni bilo), kolači

Sve što treba da znate o uzgoju salate: temperatura, đubrenje i najbolji predusevi

Salata je biljka dugog dana, ne zahteva veliku toplotu. Klija pri minimalnoj temperaturi od 2-3 ºS, a optimalna je 18