Sok i livka od ogrozda

Ceniće je ljubitelji alkoholnih pića. Tinktura od ogrozda ima poseban ukus, a za pripremu je potrebno tri šolje ogrozda, jedan kg šećera, 500 ml votke. Ogrozd i sav šećer sipajte istovremeno u teglu od tri litra. Dobijenu smesu ostaviti nekoliko sedmica na tamnom i suvom mestu. Imajte na umu da se svaka dva do tri dana smesa mora malo protresti. Posle dve nedelje ulijte votku. Trebalo bi da ona bude dva-tri cm iznad smese. Teglu vratiti u mrak još dve nedelje. Posle svega toga, tečnost se dekantira (odlije) i malo razblaži vodom.

Sirup se priprema na isti način kao džem ili pekmez. Jedina razlika je u tome što se prvo prokuva voda sa šećerom, a posle toga se u smesu ubaci samleven u blenderu i kroz gusto sito proceđen ogrozd i još malo kuva. Gotov se sipa u sterilisane, tople flaše.

Jedan kg zrelih plodova ogrozda dobro operite i zgnječite mikserom, procedite sok, ulijte ga u tamnu flašu i zatvorite. Ako želite da sok traje duže, dodajte  jedan-dva karanfilića i sok jednog limuna, a po želji i med. Pijte  1 do 3 dl soka na dan.

Piše: Svetlana Mujanović

razvojnifv.png

RAZNO

Salata od čičoke

Priprema se od 3-4 čičoke, dve šargarepe, jednog praziluka, a dodaju se morska so, maslinovo ulje i jabukovo sirće. Skuvajte

Kako i čime da uklonite dosadne puževe iz povrtnjaka

U zaštićenom prostoru salatom se hrane i štetni insekti ali i puževi. Najčešći su puževi golaći. Telo im je izduženo

Jeste li znali da je korijander čistač otrova i teških metala?

Korijander (Coriandrum sativum) je biljka neobičnog izgleda i još neobičnijeg mirisa koji podseća na trag ozloglašene smrdibube. Kod nas se

Strateški proizvod traži strateške poteze

OBLAČINSKA VIŠNJA NAŠA IZVOZNA UZDANICA Oblačinska višnja je strateški poljoprivredni proizvod i privredno veoma značajna za našu zemlju. Poslednjih godina

Tatlije – jednostavne, a mirišu na bakin zagrljaj

U vremena kada je jelo više zavisilo od umešnosti domaćice nego od sastojaka (jer mnogo  toga nije ni bilo), kolači

Sve što treba da znate o uzgoju salate: temperatura, đubrenje i najbolji predusevi

Salata je biljka dugog dana, ne zahteva veliku toplotu. Klija pri minimalnoj temperaturi od 2-3 ºS, a optimalna je 18