Sok od kruške

Iako postoje razni recepti za domaći sok od kruške, mi smo se odlučili za onaj bez šećera. S obzirom da se ovaj sok konzumira odmah nakon pripreme, predlažemo da za početak napravite manje količine. Najpre je potrebno da kruške operete i isečete na četvrtine. Koru nemojte ljuštiti, samo uklonite peteljke i semenke. Stavite kruške u blender, pa dodajte med, cimet i limunov sok. Blendirajte do željene kašaste teksture, a vodu dodajte prema potrebi.

Ukoliko ipak želite da napravite veće količine, biće vam potrebno oko 5 kilograma krušaka, kilogram i 250 grama šećera, jedna kesica limuntusa i deset litara vode. Kada ste plodove dobro oprali, presecite ih na pola. Ni u ovom slučaju nemojte skidati ljusku, već uklonite samo semenke. Tako pripremljene kruške kuvajte dok ne omekšaju, nakon čega ih možete procediti i ispasirati. Kada ste to uradili, stavite kruške ponovo u istu vodu u kojoj su kuvane, a onda u sve to dodajte šećer i mešajte na šporetu. Prokuvajte sve još jednom, a nakon što smesa provri nastavite kuvanje još oko 20 minuta. Kada kuvanje bude gotovo, dodajte u smesu kesicu limuntusa, dobro izmešajte i vaš sok je gotov, možete ga presuti u flaše.

Piše: Zorana Ljubojev

razvojnifv.png

RAZNO

Salata od čičoke

Priprema se od 3-4 čičoke, dve šargarepe, jednog praziluka, a dodaju se morska so, maslinovo ulje i jabukovo sirće. Skuvajte

Kako i čime da uklonite dosadne puževe iz povrtnjaka

U zaštićenom prostoru salatom se hrane i štetni insekti ali i puževi. Najčešći su puževi golaći. Telo im je izduženo

Jeste li znali da je korijander čistač otrova i teških metala?

Korijander (Coriandrum sativum) je biljka neobičnog izgleda i još neobičnijeg mirisa koji podseća na trag ozloglašene smrdibube. Kod nas se

Strateški proizvod traži strateške poteze

OBLAČINSKA VIŠNJA NAŠA IZVOZNA UZDANICA Oblačinska višnja je strateški poljoprivredni proizvod i privredno veoma značajna za našu zemlju. Poslednjih godina

Tatlije – jednostavne, a mirišu na bakin zagrljaj

U vremena kada je jelo više zavisilo od umešnosti domaćice nego od sastojaka (jer mnogo  toga nije ni bilo), kolači

Sve što treba da znate o uzgoju salate: temperatura, đubrenje i najbolji predusevi

Salata je biljka dugog dana, ne zahteva veliku toplotu. Klija pri minimalnoj temperaturi od 2-3 ºS, a optimalna je 18