Sok od paradajza donosi zaradu

Da se preradom sirovine ostvaruje veća dobit na poljoprivrednom gazdinstvu potvrđuje primer povrtara Tihomira Bojanića iz Čalme čije se gazdinstvo uz proizvodnju konzumnog paradajiza bavi i proizvodnjom ceđenog i kuvanog paradajza. Prodaja je dobro počela, vredni domaćini očekuju zaradu na ceni ceđenog paradajiza od 70 dinara odnosno kuvanog od 140 dinara po litri.

Sezona u proizvodnji paradajza nije najbolje startovala kaže Tihomir Bojanić iz Čalme koji pod tom povrtarskom kulturom ima četiri jutra i nedostatak padavina uticao je na to da rod bude manji od očekivanog.

– Rod je umanjen, ali je kvalitet solidan nije bilo kiše nije bilo mnogo prskanja, nije bilo velikih troškova, jer nije bilo potrebe nije bilo vlage, a samim tim nije bilo bolesti – rekao je Tihomir.

Već 15 godina poljoprivredno gazdinstvo Bojanića bavi se i preradom paradajza i kako sami ističu, veća je zarada nego kada se prodaje samo kao konzumni.

– Daleko veća isplativost, da Vam pravo kažem jer ja kada dođem na pijacu, svaki paradajz mora biti ispravan, mora da bude sto posto kvalitetan, a na ovoj temperaturi je to teško postići, a mi nemamo ovde sistem za navodnjavanje. Zato i prerađujemo, bolje je – dodao je on.

U poslu oko ceđenja i kuvanja paradajza Tihomiru pomaže supruga Gordana koja nam je otkrila recept, šta je sve potrebno uraditi kako bi se dobio litar paradajza dobrog kvaliteta.

– Dobar paradajz, lepa gustina, duže kuvanje, 2,5 do tri sata i posle dodam samo so, vinobran i konzervans i to je osnovno – objasnila je Gordana.

Neizbežno je bilo pitanje koje smo uputili našim domaćinima: da li će upravo iz ove specifične sušne godine, biti prihodovanja od paradajza i razloga za zadovoljstvo.

– Dosta će biti od gotovog kuvanog i ceđenog paradajza, sada je počela sezona i biće još mesec dana gledajući rod sa ove njive. Nadamo se da će biti iz ove godine, razloga za zadovoljstvo – kaže Tihomir.

Naš sagovornik otkrio nam je da već sada planira da iduće godine proširi površine pod paradajzom za dva jutra, što je još jedna potvrda da se dodavanjem vrednosti proizvodu bolje posluje u sektoru agrara.

Izvor: RTV

Foto: Pixabay

razvojnifv.png

RAZNO

Pregled povrća u skladištima

U decembru je poželjan pregled uskladištenog povrća (krompir, luk i dr.) kao i uklanjanje plodova sa simptomima truleži. U povrtnjacima

Zašto su mušmula i drenjina plodovi izuzetne vrednosti

Mušmula se u tradicionalnoj ishrani koristi za pravljenje džemova, rakija, kompota i sirupa. Stručna literatura ističe njenu sposobnost da povoljno

Tajne uspešne setve šargarepe

U vreme kada se sve više ljudi okreće proizvodnji povrća u kućnim baštama, šargarepa ostaje jedna od najčešće gajenih kultura.

Ankini keksići

Ne znamo ko je Anka, ali su keksići koji su po njoj dobili ime odlični. Brzo ih možete napraviti, a

Zašto je poleganje rasada najopasnija bolest?

Predstavlja najopasniju bolest tokom proizvodnje rasada. Bolest se ispoljava na mladim, tek izniklim biljkama u toplim lejama, kada, kako ime