Насловна ТЕМЕ ЖИВОТ Сок од спелте чини чуда

Сок од спелте чини чуда

51

Пише: Зорица Драгојевић

Иако је стари Маћаш Немет са Палића био визионар и предузетник, на посао којим се данас његова породица бави није га навела ни добра идеја, ни осећај за добар бизнис, већ велика жеља да помогне унуку. Данас, петнаест година после, Немети су успешна мануфактура која се бави производњом зеленог сока од спелте. Сока који је Маћашевог унука Роланда излечио од рака, спасио живот и обезбедио будућност.

Фирму је основао Маћаш Немет негде почетком 2006. године, првенствено из потребе да помогне својој породици, започиње ову необичну животну причу Бела Бартош, технолог фирме.

– Роланд Немет, унук Маћаша Немета, родио се 8. фебруара 1998. године. Био је сасвим обичан, живахан дечак све док му није дијагностикована леукемија, односно рак крви. Тада је имао четири године и још није знао шта га очекује. Закаснела дијагноза рака условила је хитне медицинске мере, а захваљујући њима је Роланд још међу нама. Лечење рака значило је дугу, болну годину у Дечијој болници у Сегедину, у Мађарској. Лечење је било успешно.

– Прича о болести се овде на жалост не завршава – каже Бела Бартош.-Да све буде још горе, неколико година касније и рак се повратио.

Природни лек, уместо зрачења

У том тренутку једина одрасла мушка глава, деда Маћаш Немет, одлучио да сам нађе лек у природи и од природе.

– Маћаш није хтео да прихвати ризик од зрачења и зато није дозволио терапију. У то време дочуо је од једног лекара да постоји зелени сок који се прави од спелте и да га слободно даје свом унуку. Деда је тада први пут чуо за тако нешто и зато је почео да трага за соком и за литературом. Негде, у једном забаченом делу Мађарске успео је да дође до сока који баш и није био јефтин. Након неколико недеља пијења Роберту је здравствено стање почело нагло да се побољшава. Због финансијске кризе и проблема набавке сока из иностранства, Маћаш је одлучио да не зависи више ни од кога, па је почео на своју руку да гаји ту сорту спелте и да експериментише са прављењем сока. Након проучавања биљке и пуно неуспелих покушаја, успео је толико да је могао Роланда и своју породицу да опскрбљује зеленим соком.

Како то често бива, прича о соку чула се надалеко. Сви су желели да пробају то зелено чудо.

– Ово се прочуло, и поред комшилука и родбине, многи су хтели да пробају чудотворни сок. То је довело до идеје да се повећа обим производње и да се заснује једна делатност. Маћаш је започео производњу где је свима давао приступачнију шансу да дођу до сока. И бизнис је кренуо. Од тада је прошло много година, посао се развио, а у међувремену је и његов унук стасао да га преузме.

You need to login to view the rest of the content. Please . Not a Member? Join Us