Šokačke broćke – jaja na koja se lepi svila

Šokci iz Bačkog Brega neguju tradiciju uskršnjeg ukrašavanja jaja, koja se nazivaju broćke.

Anica Krizmanić, iz ljubavi prema narodnoj tradiciji, naučila je da pravi takozvane „bereške broćke“. Našla je staru broćku i po tom modelu počela da pravi svoje. Nije teško za rad, ali treba biti strpljiv.

„Taj posao mene smiruje i osetim zadovoljstvo. Jako mi je drago kad dođu ljudi, žene obično dođu da kupe i kažu: ‘Što su lepa, ne znam koje bih uzela!’ Meni to stvarno bude drago da su ona tako lepa i da ljudi su zadovoljni sa tim“, kaže Anica.

Jaja prvo moraju da se izduvaju i očiste, a zatim se ukrašavaju. Preko jajeta se lepi najčešće svila i to ona svila od koje se prave šokačke nošnje.

Ukrašavaju se trakama, a na vrh i dno jajeta se stavljaju „šiške“, odnosno rozete od svilenih traka. Osim svilom, ukrašavaju se i srebrnim i zlatnim nitima. Na vrh se stavlja drška za kačenje.

„Tako se prije pravilo, bez posebnih nekih dodavanja i ukrašavanja jaja, a kasnije se pravilo s ružicama. Obično su to neke ružice, a te ružice pravim isto sama, uz pomoć lepila i prstima zamotam ružicu“, objašnjava Anica Krizmanić iz Bačkog Brega.

Nekada je običaj bio da devojka umota broćku u maramicu i odnese je za Uskrs momku koji joj se sviđa ili vereniku. Anica kaže da je poslednju broćku za ovu namenu prodala pre skoro osamnaest godina.

Danas ova jedinstvena jaja ljudi uglavnom kupuju jedni drugima za poklon.

Izvor: RTS

Foto: Freeimages

razvojnifv.png

RAZNO

Pregled povrća u skladištima

U decembru je poželjan pregled uskladištenog povrća (krompir, luk i dr.) kao i uklanjanje plodova sa simptomima truleži. U povrtnjacima

Zašto su mušmula i drenjina plodovi izuzetne vrednosti

Mušmula se u tradicionalnoj ishrani koristi za pravljenje džemova, rakija, kompota i sirupa. Stručna literatura ističe njenu sposobnost da povoljno

Tajne uspešne setve šargarepe

U vreme kada se sve više ljudi okreće proizvodnji povrća u kućnim baštama, šargarepa ostaje jedna od najčešće gajenih kultura.

Ankini keksići

Ne znamo ko je Anka, ali su keksići koji su po njoj dobili ime odlični. Brzo ih možete napraviti, a

Zašto je poleganje rasada najopasnija bolest?

Predstavlja najopasniju bolest tokom proizvodnje rasada. Bolest se ispoljava na mladim, tek izniklim biljkama u toplim lejama, kada, kako ime