Насловна ТЕМЕ ВОЋЕ СОКОВИ И СИРУПИ ОД СВЕЖЕГ ВОЋА БОРИСА СТАНИВУКА: У боци чиста природа...

СОКОВИ И СИРУПИ ОД СВЕЖЕГ ВОЋА БОРИСА СТАНИВУКА: У боци чиста природа која лечи и освежава

214

Доласком првих свежих воћних плодова, жељни смо и домаћих, свежих сокова без индустријских и вештачких додатака. У селу Маглић, у срцу Војводине, надомак Новог Сада, Борис Станивук припрема управо такве производе – сокове и сирупе углавном од воћа које стиже већ крајем маја и у току јуна.

Пише: Андријана Глишић

Међу најукуснијим издваја сируп од малине, чије прве плодове у свом воћњаку убира већ средином јуна. Најпре је од тог воћа припремао свеже цеђени сок, и пасиран и непасиран.

Детокс напици добри и за дијабетичаре

– То су били детокс сокови од свеже цеђене малине са додатком воде, лимете и евентуално лимуна – каже Станивук. – А, затим смо прешли на прављење сирупа који је слађи, јер људи углавном воле слађе напитке. Комбинујемо малину са тршчаним шећером, избегавамо индустријски шећер, да би тај напитак могли да конзумирају и дијабетичари.

Малину, објашњава, потапа у велике казане заједно са шећером и лимуном. То заједно стоји 24 до 48 сати, у зависности од тога колико је потребно времена да се шећер истопи. Након тога, следи кување.

– После првог кувања пасирамо, односно цедимо, и после тога кувамо још једном до првог кључа, па те вреле сирупе одмах затварамо у флаше и у наредних 24 сата су спремни за конзумирање.

Осим сокова и сирупа од малине, у његовим казанима настају и напици од зове, која стиже већ у јуну и од матичњака који, уколико се узгаја у кућним условима, може већ у мају бити бујан и спреман за прераду у сок.

– То не кувамо као сируп од малине, пошто није потребна термичка обрада. Потапамо у велике казане са тршчаним шећером и додајемо такође лимун и лимету. Одстоји дан до два, затим исцедимо и правимо природне, цеђене сирупе, без термичке обраде и кувања.

Органски од лимуна и нане

Међу врло укусним и изузетно освежавајућим напицима издваја и лимунану – сируп од лимуна и нане. У свом домаћинству узгаја три сорте нане – руску, питому и дивљу менту.

You need to be logged in to view the rest of the content. Please . Not a Member? Join Us