Насловна ТЕМЕ ВОЋЕ Сокови и сирупи од свежег воћа Бориса Станивука

Сокови и сирупи од свежег воћа Бориса Станивука

360
raspberry cocktail with ice and fresh berry, selective focus, dark background, selective focus

Доласком првих свежих воћних плодова, жељни смо и домаћих, свежих сокова без индустријских и вештачких додатака. У селу Маглић, у срцу Војводине, надомак Новог Сада, Борис Станивук припрема управо такве производе – сокове и сирупе углавном од воћа које стиже већ крајем маја и у току јуна.

Пише: Андријана Глишић

Међу најукуснијим издваја сируп од малине, чије прве плодове у свом воћњаку убира већ средином јуна. Најпре је од тог воћа припремао свеже цеђени сок, и пасиран и непасиран.

Детокс напици добри и за дијабетичаре

– То су били детокс сокови од свеже цеђене малине са додатком воде, лимете и евентуално лимуна – каже Станивук. – А, затим смо прешли на прављење сирупа који је слађи, јер људи углавном воле слађе напитке. Комбинујемо малину са тршчаним шећером, избегавамо индустријски шећер, да би тај напитак могли да конзумирају и дијабетичари.

Малину, објашњава, потапа у велике казане заједно са шећером и лимуном. То заједно стоји 24 до 48 сати, у зависности од тога колико је потребно времена да се шећер истопи. Након тога, следи кување.

– После првог кувања пасирамо, односно цедимо, и после тога кувамо још једном до првог кључа, па те вреле сирупе одмах затварамо у флаше и у наредних 24 сата су спремни за конзумирање.

Осим сокова и сирупа од малине, у његовим казанима настају и напици од зове, која стиже већ у јуну и од матичњака који, уколико се узгаја у кућним условима, може већ у мају бити бујан и спреман за прераду у сок.

– То не кувамо као сируп од малине, пошто није потребна термичка обрада. Потапамо у велике казане са тршчаним шећером и додајемо такође лимун и лимету. Одстоји дан до два, затим исцедимо и правимо природне, цеђене сирупе, без термичке обраде и кувања.

Органски од лимуна и нане

Међу врло укусним и изузетно освежавајућим напицима издваја и лимунану – сируп од лимуна и нане. У свом домаћинству узгаја три сорте нане – руску, питому и дивљу менту.

 -Правимо с већим процентом лимуна, па смо то назвали домаћа органска лимунана. Свакако је и траженија од малине, али не можемо да наберемо толико нане колика је потражња, а и сезона јој није дуготрајна колико и малини.

За “Добро јутро” је Борис открио и рецепт за овај освежавајући сируп. У литар воде додаје 50 до 80 листова нане, док се цвет, напомиње, обавезно одбацује.

– То потопимо у воду и после десетак сати додајемо тршчани шећер – отприлике 450 до 600 грама по литру. Потопимо и покријемо казане који стоје минимум 48 сати да би нана одрадила процес ферментације. Међутим, никако дуже од 48 сати, јер после тога нана има тенденцију да избацује у воду токсине који ремете и укус, и мирис, и самим тим нису толико здрави.

Последња фаза припреме односи се на цеђење. Али, четири до пет сати пре цеђења, додаје се лимун, један до један и по у литар воде. Када одстоји, процеди се. Врло је важно да се шећер растопи.

– Битно је константно мешати. Сваких сат и по до два треба надгледати, проверити и промешати. Када се шећер отопи, процеди се као сируп, и то је природна сировина која није термички обрађена.

Лек од матичњака, трешње, купине

Сок од матичњака припрема на сличан начин, али с обзиром на то да је матичњак врло ароматичан, ставља га у мањим количинама у односу на нану.

– Иде до 30 листића по литру воде. Уколико бисмо претерали с листићима, сок би био веома ароматизован и јак. Чак и када се сируп од матичњака разреди водом, и даље може да буде интензиван.

У дворишту узгаја и беле и црвене трешње, од којих такође прави сирупе, али не само од њих, већ и од вишања. Како је и једно и друго воће киселије, на литар сока додаје два килограма воћа, како би добио боју и интензитет, а на ту количину додаје и више од једног килограма тршчаног шећера.

У плану има и сокове од купине која за конзумирање стиже отприлике кад и малина, а врло је добра за имунитет, посебно за хемоглобин и црвена крвна зрнца.

То није тешко припремити. У питању су детокс и цеђени сокови без термичке обраде и додатка воде. Лако је и код куће га самостално направити. Потребан је добар блендер, само се изблендира и буде у виду каше. Касније се процеди кроз газу, али је битно бити стрпљив и цедити и сатима, зато што треба искористити сваку кап, с обзиром на то да не иде вода. То одстоји у фрижидеру и може одмах након тога да се пије.

За имунитет и детокс, антиоксиданти

За имунтет су, истиче, врло добри и сирупи од матичњака и лимунана. Посебно за плућа и бронхије, али и за кожу. Малина је, указује, добар антиоксидант, користи се и за детокс и мршављење и избацивање токсина из тела, побољшавање имунитета. А неки су, у жељи да престану да пију газиране сокове, замену пронашли у малини, напомиње Борис Станивук. Према речима купаца, спој малине и шећера је одлична замена за газирана пића.