Насловна РАЗНО Som nije za svaki ribnjak

Som nije za svaki ribnjak

762

Uzgoj soma može biti izazovan, ali s odgovarajućom pripremom i uslovima, moguće je uspešno uzgajati ovu vrstu ribe. Evo osnovnih koraka za uzgoj soma:

Izbor odgovarajućeg prostora: Somovi zahtevaju veliki prostor za rast i kretanje. Zato odaberite lokaciju sa dovoljno prostora, poput veštačkog ribnjaka ili jezera. Proverite lokalne propise koji se odnose na izgradnju ribnjaka.

Pre dodavanja somova, treba da pripremite ribnjak. Očistite ribnjak od mulja i nečistoća. Osigurajte dobru cirkulaciju vode. Potrebno je da je ribnjak dovoljno dubok za somove. Somovi žive na dnu, zato treba da osigurate i dovoljno prostora na dnu za njihovo kretanje.

Možete uzgajati somove iz jaja ili nabaviti već uzgojene mladice. Ako uzgajate somove iz jaja, treba da osigurate uzgojne posude ili inkubatore s odgovarajućim uslovima (temperatura, kvalitet vode itd.). Pošto se jaja izlegu i mladi somovi postanu dovoljno jaki, možete ih premestiti u ribnjak.

Somovi zahtevaju čistu i vodu punu kiseonika vodu. Proveravajte redovno kvalitet vode, uključujući pH vrednost, nivo amonijaka i nitrita. Ako je potrebno, preduzmite mere za održavanje optimalnog kvaliteta vode, kao što su filtriranje i aeracija.

Ove ribe su izuzetno proždrljive i zato im je potrebna odgovarajuća ishrana. Možete hraniti somove komercijalnom ribljom hranom za somove, kao i drugim proteinima, kao što su žive ribice, rakovi. Hranite ih redovno, ali budite oprezni da ne prehranjujete ribu.

Osigurajte ribnjak od nepoželjnih posetilaca kao što su ptice ili druge ribe koje mogu da ugroze somove. Možete postaviti mreže ili druge zaštitne uređaje, kako biste osigurali ribnjak.

Redovno nadgledajte zdravlje somova. Ako primetite bilo kakve znakove bolesti ili komešanja, posavetujte se s veterinarom ili stručnim licem iz poljoprivredno savetodavne službe.

I. R.