Насловна РАЗНО Сом није за сваки рибњак

Сом није за сваки рибњак

163

Узгој сома може бити изазован, али с одговарајућом припремом и условима, могуће је успешно узгајати ову врсту рибе. Ево основних корака за узгој сома:

Избор одговарајућег простора: Сомови захтевају велики простор за раст и кретање. Зато одаберите локацију са довољно простора, попут вештачког рибњака или језера. Проверите локалне прописе који се односе на изградњу рибњака.

Пре додавања сомова, треба да припремите рибњак. Очистите рибњак од муља и нечистоћа. Осигурајте добру циркулацију воде. Потребно је да је рибњак довољно дубок за сомове. Сомови живе на дну, зато треба да осигурате и довољно простора на дну за њихово кретање.

Можете узгајати сомове из јаја или набавити већ узгојене младице. Ако узгајате сомове из јаја, треба да осигурате узгојне посуде или инкубаторе с одговарајућим условима (температура, квалитет воде итд.). Пошто се јаја излегу и млади сомови постану довољно јаки, можете их преместити у рибњак.

Сомови захтевају чисту и воду пуну кисеоника воду. Проверавајте редовно квалитет воде, укључујући пХ вредност, ниво амонијака и нитрита. Ако је потребно, предузмите мере за одржавање оптималног квалитета воде, као што су филтрирање и аерација.

Ове рибе су изузетно прождрљиве и зато им је потребна одговарајућа исхрана. Можете хранити сомове комерцијалном рибљом храном за сомове, као и другим протеинима, као што су живе рибице, ракови. Храните их редовно, али будите опрезни да не прехрањујете рибу.

Осигурајте рибњак од непожељних посетилаца као што су птице или друге рибе које могу да угрозе сомове. Можете поставити мреже или друге заштитне уређаје, како бисте осигурали рибњак.

Редовно надгледајте здравље сомова. Ако приметите било какве знакове болести или комешања, посаветујте се с ветеринаром или стручним лицем из пољопривредно саветодавне службе.

И. Р.