Sombor: O tradiciji, kulturi, hrani, piću … u subotu 2. oktobra

Trg Svetog trojstva u Soboru u subotu, 2.10.2021. rezervisan je za održavanje 16. Međunarodnog tradicionalnog festivala organske etno hrane i pića, domaće radinosti i folklora koji se organizuje pod sloganom „Tradicijom i običajima u budućnost“.

Festival će otvoriti Milan Jarić, pomoćnik pokrajinskog sekretara za privredu i turizam.

„Izazovi i istina o hrani 21. veka“ naziv je panel diskusije čiji početak je zakazan u 12 sati u Školi za osnovno obrazovanje odraslih.

Prof. dr Vladan Pešić sa Poljoprivrednog fakulteta Univerziteta u Beogradu govoriće na temu „Organska poljoprivreda okosnica Agende 2030“, a u panel diskusiji priključiće mu se i Mejra Halilović iz Bosne i Hercegovine, Ljiljana Glujić ispred Klastera za proizvodnju Osijek iz Hrvatske, prof. dr Slavko Crnić sa „Institut Vins“ Banja Luka iz Republike Srpskei dr Ljiljana Kiridžić iz „Vega Vegeterijana“.

U popodnevnim satima predviđena je poseta etno kući „Mali Bodrog“ u Bačkom Monoštoru.

Organizator festivala je UPOH „EcoEnergy“, dok su suorganizatori „Vizit Sombor“ TO Sombor i etno kuća „Mali Bodrog“ u Bačkom Monoštoru.

razvojnifv.png

RAZNO

Salata od čičoke

Priprema se od 3-4 čičoke, dve šargarepe, jednog praziluka, a dodaju se morska so, maslinovo ulje i jabukovo sirće. Skuvajte

Kako i čime da uklonite dosadne puževe iz povrtnjaka

U zaštićenom prostoru salatom se hrane i štetni insekti ali i puževi. Najčešći su puževi golaći. Telo im je izduženo

Jeste li znali da je korijander čistač otrova i teških metala?

Korijander (Coriandrum sativum) je biljka neobičnog izgleda i još neobičnijeg mirisa koji podseća na trag ozloglašene smrdibube. Kod nas se

Strateški proizvod traži strateške poteze

OBLAČINSKA VIŠNJA NAŠA IZVOZNA UZDANICA Oblačinska višnja je strateški poljoprivredni proizvod i privredno veoma značajna za našu zemlju. Poslednjih godina

Tatlije – jednostavne, a mirišu na bakin zagrljaj

U vremena kada je jelo više zavisilo od umešnosti domaćice nego od sastojaka (jer mnogo  toga nije ni bilo), kolači

Sve što treba da znate o uzgoju salate: temperatura, đubrenje i najbolji predusevi

Salata je biljka dugog dana, ne zahteva veliku toplotu. Klija pri minimalnoj temperaturi od 2-3 ºS, a optimalna je 18