Насловна ТЕМЕ ЗДРАВА ХРАНА Somborke u kojima sazreva mladi sir

Somborke u kojima sazreva mladi sir

482

U jesenje doba kada su svi seoski poslovi pri kraju, Ana Karanović, iz Rudnice podno Kopaonika, vrednuje i dalje. Za nju je sezona tek počela, jer treba spremiti zimnicu, od najslađih, ničim prskanih i tretiranih paprika somborki.

– Nešto na šta smo ponosni i prenosimo recept u porodici je specijalitet koji se od davnina kod nas sprema – blaga paprika somborka punjena sirom. U jesen je punimo jako masnim kravljim sirom. On je baš mastan zbog otave koju krave u jesen jedu. Tako pripremljena paprika sa sirom nam traje do sledeće zime, odnosno do jeseni kad ponovo pripremamo – kaže Ana ponosno pokazujući tegle u kojima se žuti somborka, kao da je tek uzbrana. U somborci komadi sira, mladog, belog kravljeg.

– Stavljam mladi sir, kravlji koji mora da sazri u toj paprici i od nje poprimi miris i ukus. A presolac je sirna surutka, tako da je sve što treba od hranjivih vrednosti tu. I to je stvarno delikates – a da bi došlo do delikatesa potrebno je vreme, koliko vremena zavisi od temperature.

– Kada će sazreti i biti za jelo zavisi od vremenskih uslova. Ove godine nam je jesen lepa i topla tako da sir brže sazreva.

Tekst:Z.D.