Somovi nisu traženi samo u vicevima

Da, som (Siluridae) je riba koja se uspešno uzgaja u ribnjacima. Uzgoj soma je postao komercijalno značajana akvakulturna delatnost u različitim delovima sveta. Postoji veliki interes za uzgoj soma jer ova riba brzo raste, ima dobru konverziju hrane u meso, i njeno meso ima veliku potražnju na tržištu.

Postoje različite vrste soma koje se uzgajaju u ribnjacima, a najpopularnije vrste u komercijalnom uzgoju su sivi som (Silurus glanis) i azijski som (Clarias gariepinus).

Uzgoj soma (ili akvakultura soma) zahteva određene resurse, znanje i brinu o određenim faktorima. Evo šta je potrebno za uspešan uzgoj soma. Redovno nadgledanje rasta i zdravlja ribe, kontrolisanje uslova i ispravljanje eventualnih problema.

Somovi su velike ribe koje zahtevaju dovoljno prostora da bi se normalno razvijali. Baseni treba da budu duboki kako bi somovi imali dovoljno prostora da se kreću i udobno živeli. Važno je pratiti i kontrolisati temperaturu vode, kvalitet vode, osvetljenost i druge uslove u ribnjaku kako bi somovi imali optimalne uslove za rast i razvoj.

Kvalitet vode je od ključnog značaja za uspešan uzgoj soma. Voda mora biti čista, dobro kiselinskog stanja i dobro oksigenisana. Redovno testiranje kvaliteta vode i poduzimanje neophodnih mera je bitno.

Somovi su toploljubive ribe i zahtevaju odgovarajuću temperaturu vode. Uobičajeno, temperatura vode bi trebalo da bude između 25°C i 30°C.

Ishrana igra veoma bitnu ulogu u uzgoju soma. Somovi su svaštojedi i u njihovoj ishrani se nalaze riba, škampi, rakovi i drugi vodeni organizmi. Zato je važno obezbediti im kvalitetnu i raznovrsnu hranu koja im omogućava normalan rast i razvoj.

Kako bi se sprečile bolesti i zdravstveni problemi, važno je primenjivati mere zdravstvene zaštite. Redovni pregledi ribe i primena odgovarajućih vakcina i lekova kada je potrebno.

Pri uzgoju soma potrebno je voditi računa o troškovima i efikasnosti proizvodnje. Uz pravilno planiranje i menadžment, uzgoj soma u ribnjaku može biti uspešan i doneti značajne prihode ribarima i proizvođačima.

Za uspešan uzgoj soma u ribnjaku, veličina ribnjaka ima veliki značaj. Potrebna veličina ribnjaka zavisi od različitih faktora kao što su: vrsta soma koja se uzgaja, veličina ribe koja se planira uzgajati, namena ribnjaka (dekorativni, komercijalni itd.), uzgojni metodi i uslovi-

Za komercijalni uzgoj soma, preporučuje se ribnjak veličine najmanje nekoliko hektara, ali ovaj broj može biti i značajno veći, u zavisnosti od željenog obima proizvodnje.

Za hobi uzgoj ili uzgoj na manjim objektima, veličina ribnjaka može biti manja, ali je i dalje bitno da bude dovoljno prostoran, kako bi somovima obezbedio dobre uslove za razvoj.

razvojnifv.png

RAZNO

Strateški proizvod traži strateške poteze

OBLAČINSKA VIŠNJA NAŠA IZVOZNA UZDANICA Oblačinska višnja je strateški poljoprivredni proizvod i privredno veoma značajna za našu zemlju. Poslednjih godina

Tatlije – jednostavne, a mirišu na bakin zagrljaj

U vremena kada je jelo više zavisilo od umešnosti domaćice nego od sastojaka (jer mnogo  toga nije ni bilo), kolači

Sve što treba da znate o uzgoju salate: temperatura, đubrenje i najbolji predusevi

Salata je biljka dugog dana, ne zahteva veliku toplotu. Klija pri minimalnoj temperaturi od 2-3 ºS, a optimalna je 18

MODULARNE KUĆE SVE POPULARNIJE Novi Sad domaćin sajma savremene gradnje

U Master centru Novosadski sajam, u subotu 13. decembra, je otvoren je Sajam montažnih i modularnih objekata „Modul Exhibition 02“,

Pregled povrća u skladištima

U decembru je poželjan pregled uskladištenog povrća (krompir, luk i dr.) kao i uklanjanje plodova sa simptomima truleži. U povrtnjacima

Zašto su mušmula i drenjina plodovi izuzetne vrednosti

Mušmula se u tradicionalnoj ishrani koristi za pravljenje džemova, rakija, kompota i sirupa. Stručna literatura ističe njenu sposobnost da povoljno