Насловна РАЗНО Somovi nisu traženi samo u vicevima

Somovi nisu traženi samo u vicevima

758
Redpine 3

Da, som (Siluridae) je riba koja se uspešno uzgaja u ribnjacima. Uzgoj soma je postao komercijalno značajana akvakulturna delatnost u različitim delovima sveta. Postoji veliki interes za uzgoj soma jer ova riba brzo raste, ima dobru konverziju hrane u meso, i njeno meso ima veliku potražnju na tržištu.

Postoje različite vrste soma koje se uzgajaju u ribnjacima, a najpopularnije vrste u komercijalnom uzgoju su sivi som (Silurus glanis) i azijski som (Clarias gariepinus).

Uzgoj soma (ili akvakultura soma) zahteva određene resurse, znanje i brinu o određenim faktorima. Evo šta je potrebno za uspešan uzgoj soma. Redovno nadgledanje rasta i zdravlja ribe, kontrolisanje uslova i ispravljanje eventualnih problema.

Somovi su velike ribe koje zahtevaju dovoljno prostora da bi se normalno razvijali. Baseni treba da budu duboki kako bi somovi imali dovoljno prostora da se kreću i udobno živeli. Važno je pratiti i kontrolisati temperaturu vode, kvalitet vode, osvetljenost i druge uslove u ribnjaku kako bi somovi imali optimalne uslove za rast i razvoj.

Kvalitet vode je od ključnog značaja za uspešan uzgoj soma. Voda mora biti čista, dobro kiselinskog stanja i dobro oksigenisana. Redovno testiranje kvaliteta vode i poduzimanje neophodnih mera je bitno.

Somovi su toploljubive ribe i zahtevaju odgovarajuću temperaturu vode. Uobičajeno, temperatura vode bi trebalo da bude između 25°C i 30°C.

Ishrana igra veoma bitnu ulogu u uzgoju soma. Somovi su svaštojedi i u njihovoj ishrani se nalaze riba, škampi, rakovi i drugi vodeni organizmi. Zato je važno obezbediti im kvalitetnu i raznovrsnu hranu koja im omogućava normalan rast i razvoj.

Kako bi se sprečile bolesti i zdravstveni problemi, važno je primenjivati mere zdravstvene zaštite. Redovni pregledi ribe i primena odgovarajućih vakcina i lekova kada je potrebno.

Pri uzgoju soma potrebno je voditi računa o troškovima i efikasnosti proizvodnje. Uz pravilno planiranje i menadžment, uzgoj soma u ribnjaku može biti uspešan i doneti značajne prihode ribarima i proizvođačima.

Za uspešan uzgoj soma u ribnjaku, veličina ribnjaka ima veliki značaj. Potrebna veličina ribnjaka zavisi od različitih faktora kao što su: vrsta soma koja se uzgaja, veličina ribe koja se planira uzgajati, namena ribnjaka (dekorativni, komercijalni itd.), uzgojni metodi i uslovi-

Za komercijalni uzgoj soma, preporučuje se ribnjak veličine najmanje nekoliko hektara, ali ovaj broj može biti i značajno veći, u zavisnosti od željenog obima proizvodnje.

Za hobi uzgoj ili uzgoj na manjim objektima, veličina ribnjaka može biti manja, ali je i dalje bitno da bude dovoljno prostoran, kako bi somovima obezbedio dobre uslove za razvoj.