Насловна РАЗНО Сомови нису тражени само у вицевима

Сомови нису тражени само у вицевима

232
Redpine 3

Да, сом (Siluridae) је риба која се успешно узгаја у рибњацима. Узгој сома је постао комерцијално значајана аквакултурна делатност у различитим деловима света. Постоји велики интерес за узгој сома јер ова риба брзо расте, има добру конверзију хране у месо, и њено месо има велику потражњу на тржишту.

Постоје различите врсте сома које се узгајају у рибњацима, а најпопуларније врсте у комерцијалном узгоју су сиви сом (Silurus glanis) и азијски сом (Clarias gariepinus).

Узгој сома (или аквакултура сома) захтева одређене ресурсе, знање и брину о одређеним факторима. Ево шта је потребно за успешан узгој сома. Редовно надгледање раста и здравља рибе, контролисање услова и исправљање евентуалних проблема.

Сомови су велике рибе које захтевају довољно простора да би се нормално развијали. Басени треба да буду дубоки како би сомови имали довољно простора да се крећу и удобно живели. Важно је пратити и контролисати температуру воде, квалитет воде, осветљеност и друге услове у рибњаку како би сомови имали оптималне услове за раст и развој.

Квалитет воде је од кључног значаја за успешан узгој сома. Вода мора бити чиста, добро киселинског стања и добро оксигенисана. Редовно тестирање квалитета воде и подузимање неопходних мера је битно.

Сомови су топлољубиве рибе и захтевају одговарајућу температуру воде. Уобичајено, температура воде би требало да буде између 25°C и 30°C.

Исхрана игра веома битну улогу у узгоју сома. Сомови су сваштоједи и у њиховој исхрани се налазе риба, шкампи, ракови и други водени организми. Зато је важно обезбедити им квалитетну и разноврсну храну која им омогућава нормалан раст и развој.

Како би се спречиле болести и здравствени проблеми, важно је примењивати мере здравствене заштите. Редовни прегледи рибе и примена одговарајућих вакцина и лекова када је потребно.

При узгоју сома потребно је водити рачуна о трошковима и ефикасности производње. Уз правилно планирање и менаџмент, узгој сома у рибњаку може бити успешан и донети значајне приходе рибарима и произвођачима.

За успешан узgoj сома у рибњаку, величина рибњака има велики значај. Потребна величина рибњака зависи од различитих фактора као што су: врста сома која се узгаја, величина рибе која се планира узгајати, намена рибњака (декоративни, комерцијални итд.), узгојни методи и услови-

За комерцијални узгој сома, препоручује се рибњак величине најмање неколико хектара, али овај број може бити и значајно већи, у зависности од жељеног обима производње.

За хоби узгој или узгој на мањим објектима, величина рибњака може бити мања, али је и даље битно да буде довољно просторан, како би сомовима обезбедио добре услове за развој.