Sortiment paprika – od babure do feferone

U našoj zemlji se gaje pored domaćih i odomaćenih sortnih populacija, nove sorte kako domaćeg, tako i inostranog porekla. Po prirodi nastanka, sorta može biti autohtona (lokalna) i selekcionisana. Sotiment paprike se može grupisati po njihovoj nameni, prema dužini vegetacije i morfološkim karakteristikama ploda.

Po nameni mogu biti sorte za svežu potrošnju i zelenu pijacu, kao i za industrijsku preradu i sorte za mlevenje, začinske paprike.

Prema dužini vegetacije sorte mogu biti rane, srednje rane i kasne. Na osnovi morfoloških karakterisitka ploda sorte mogu biti krupnoplode (paradajz-paprike, babure i duge paprike) i sitnoplode (šipke, feferoni i trešnjolike).

Svaka sorta se odlikuje spopstvenim biološkim i proizvodnim svojstvima kao i namenom. U Srbiji ima ukupno 18 domaćih i odomaćenih sortnih populacija i oko 60 novoselekcionisanih sorti, mada se ovaj broj svake godinje menja.

Sorte paradajz-paprike: Beli kalvil, Novosađanka, Zeleni rotund…

Sorte u tipu babure: Novosadska bela babura, Atina, Anita, Vranjska, Kalifornijsko čudo, Šorokšari, Palanačka babura, AL-12…

Sorte u tipu polubabure: Matica, Buketna 1, Mačvanka, Paraćinka…

Sorte dugih plodova paprike: Una, Amfora, Kurtovska kapija, Župska rana, Duga bela, Palanačka kapija, Kobra, Plamena, Romana…

Feferone: Feferona crvena, Feferona žuta, Karmen, Rumenka…

Autor: Nataša Prodanović, PSS Sombor

razvojnifv.png

RAZNO

Zašto je poleganje rasada najopasnija bolest?

Predstavlja najopasniju bolest tokom proizvodnje rasada. Bolest se ispoljava na mladim, tek izniklim biljkama u toplim lejama, kada, kako ime

Potomci doseljenika iz Vranja u Karavukovu “zbore vranjski” i kroz Udruženje žena “Koštana” neguju tradiciju

Razgovor sa primesama toplog vranjskog dijalekta i danas se može čuti u  Karavukovu selu, u Opštini Odžaci, gde se posle

Spanaću izuzetno prija kompost

Crni luk ne podnosi zasenjivanje, potrebna mu je manja osvetljenost nego paradajzu ili krastavcu, ali veća nego kupusu. Zahtevi za

Marmelada od mušmule

Kad mušmule prirodno omekšaju mogu se koristiti za pripremu marmelade. Valja ih oprati, ali ih ne treba ljuštiti već samo

19. Sajam etno hrane i pića od 4 – 7. decembra u Beogradu

Najveća smotra prozvođača tradicionalnih proizvoda namenjenih tržištu u Srbiji i regionu Jugoistočne Evrope biće održana od 4 – 7. decembar