Насловна РАЗНО Španski maslinari seku stogodišnja stabla da smanje rashod

Španski maslinari seku stogodišnja stabla da smanje rashod

315

U Španiji seku stabla maslina stara sto i više godina i cepaju ih za ogrev ili prodaju kao baštenski ornament, jer se deo proizvođača masinovog ulja okreće mlađim, produktivnijim sortama u nadi da će smanjiti troškove, piše britanski Gardijan.

Sektor maslinarstva u Španiji posrće poslednjih godina pritisnut padom globalnih cena maslinovog ulja i kaznenim tarifama od 25 posto koje je uvela administracija bivšeg američkog predsednika Donalda Trampa na uvoz španskog maslinovog ulja.

Nakon stmoglavog pada cena koji je pokosio profitabilnost mnogih proizvođača, španska industrija maslinovog ulja se blago oporavila, mada cene i dalje zaostaju za nivoima iz 2018. godine.

Rezultat nestabilnosti na tržištu su posečena ili iz korena iščupana stabla maslina od čijih su plodova generacije proizvodile maslinovo ulje, navodi britanski list.

„Šteta je zbog ovih maslina starih jedan vek. Ali, moram da ih sečem da bih prešao na intenzivnu poljoprivredu… razlika je ogromna“, kaže Huan Antonio Galjindo, vlasnik farme od 40 hektara u blizini Sevilje.

On je izračunao da će taj potez smanjiti njegove proizvodne troškove za više od 70 posto. Mada je mnoga oborena stabla maslina prodao kao baštenske ukrase, sumnja da će naći kupce za svo drveće. Umesto toga, verovatno će biti prodata kao ogrev.

„Bolan je udarac kada gledate kako vaše drveće odlazi, ali je novčanik takođe važan“, dodaje Galjindo.

Rafael Piko, koji je na čelu španskog udruženja izvoznika maslinovog ulja, kaže da oko 70 posto španskih proizvođača maslinovog ulja spada u mala preduzeća, koja se često oslanjaju na tradicionalne metode uzgoja.

„Po mom mišljenju, neizbežno će doći do preorijentisanja ovih maslinika na intenzivnu i superintenzivnu poljoprivredu“, rekao je on, pominjući u tom kontekstu rast uzgoja produktivno-intenzivnih maslina u Australiji i SAD-u.

Ukoliko se to ne dogodi, smatra da bi španski proizvođači maslinovog ulja mogli da se nađu na marginama tržištu, navodi Gardijan.

Izvor: Gardijan

Foto: Freeimages