Specijalitet jedne vinogradarke –  turšija od grožđa

Ako niste vinogradari, ne znači da ne možete napraviti ovaj specijalitet koji je smislila jedna vinogradarka. Pokušala je da, uz vino i rakiju, od grožđa napravi i nešto posebno pa ga je ubacila u turšiju, zajedno s ljutim paprikama. I dobila je specijalitet.

Turšija od grožđa se pravi tako što se bobice potapaju u slani i kiseli rastvor, slično kao i kod drugih vrsta turšije. Kada odstoje nekoliko nedelja one dobijaju poseban ukus i mogu se poslužiti kao prilog uz jela sa roštilja, meze ili kao samostalna užina. Ova vrsta turšije nije samo ukusna, već se smatra i korisnom za zdravlje, jer fermentisana hrana može pozitivno uticati na varenje i imunitet.

Osnovni recept je – dva kilograma očišćenih bobica, nekoliko ljutih papričica, po ukusu, pola kesice konzervansa, toliko i vinobrana, pola litra alkoholnog sirćeta, 75 g soli, 150 g šećera, 4 lista lovora, jedna kašika bibera u zrnu i dva litra vode.

Vodu, sirće, konzervans, vinobran, so i šećer prokuvajte, dodajte lovorov list i zrna bibera, ostavite da još kratko vri i prohladite. Izaberite grožđe bez koštica ili ono sa manje koštica, svejedno je da li je belo ili crno važno je da su bobice čvrste. Očistite ih od peteljki, pa zrna i papričice stavite u čiste tegle, pritisnite plastičnom zvezdom i nalijte prohlađenim presolcem. Ako ne volite ljuto, dekoracije radi stavite male ukrasne papričice. Na tegle uvrnite poklopce i ostavite turšiju na tamno i prohladno mesto da fermentiše.

Piše: Svetlana Mujanović

razvojnifv.png

RAZNO

Salata od čičoke

Priprema se od 3-4 čičoke, dve šargarepe, jednog praziluka, a dodaju se morska so, maslinovo ulje i jabukovo sirće. Skuvajte

Kako i čime da uklonite dosadne puževe iz povrtnjaka

U zaštićenom prostoru salatom se hrane i štetni insekti ali i puževi. Najčešći su puževi golaći. Telo im je izduženo

Jeste li znali da je korijander čistač otrova i teških metala?

Korijander (Coriandrum sativum) je biljka neobičnog izgleda i još neobičnijeg mirisa koji podseća na trag ozloglašene smrdibube. Kod nas se

Strateški proizvod traži strateške poteze

OBLAČINSKA VIŠNJA NAŠA IZVOZNA UZDANICA Oblačinska višnja je strateški poljoprivredni proizvod i privredno veoma značajna za našu zemlju. Poslednjih godina

Tatlije – jednostavne, a mirišu na bakin zagrljaj

U vremena kada je jelo više zavisilo od umešnosti domaćice nego od sastojaka (jer mnogo  toga nije ni bilo), kolači

Sve što treba da znate o uzgoju salate: temperatura, đubrenje i najbolji predusevi

Salata je biljka dugog dana, ne zahteva veliku toplotu. Klija pri minimalnoj temperaturi od 2-3 ºS, a optimalna je 18