Насловна ТЕМЕ ЖИВОТ Specijalitet manastira Lelić je rakija od suve šljive

Specijalitet manastira Lelić je rakija od suve šljive

148

U hramu Svetog Ilije, peti put po redu, održan Festival manastirskih vina i drugih proizvoda. Crkvena porta u Mirijevu je bila mala da primi sve zainteresovane posetioce koji su želeli da kupe neki proizvod iz određenih manastira.

Na štandu manastira Lelić smo primetili proizvode meda i rakije, za koje je vladalo veliko interesovanje.

Pomenuti manastir je udaljenim 11 kilometara od Valjeva. On je zadužbina Vladike Nikolaja, njegovog oca Dragomira i majke Ekatarine Velimirovića.

Na štandu smo zatekli Grigorija, koji nam je ljubazno objasnio šta sve Beograđani mogu pronaći od njihovih proizvoda.

–  Ponosni smo na svoj med i to bagremov i livadski, koji su nadaleko poznati. Manastir Lelić ima svoje košnice koje obezbeđuju visokokvalitetne matice, rojeve i med. Svaka godina je u suštini dobra. Nama Bog to određuje i nikada do sada tokom vremenskih nepogoda nismo pretrpeli neku štetu poslednje decenije – ističe Grigorije.

Osim šljivovica, primetili smo i specijalitet – rakiju od šuve šljive koja, kako naš sagovornik kaže, je posebnog ukusa.

– Ponosni smo i na svoju rakiju od suvih šljiva. Ova suva šljiva je posebna. Rod šljive se suši u manastirskoj sušnici. Normalna je priprema samo što se stavlja voda da bi šljiva mogla, pošto je suva, da dostigne vrenje. Peče se i prepeče a onda se oko tri godine drži u buradima. To je uobičajan proces za ovakvu vrstu rakije, jer je ovo svojevrsno delikatesno piće.

Od Grigorija smo saznali da su cene njihovih proizvoda više nego primamljive.

-Tegla bagremovog i livadskog meda košta 1 000 dinara, litarska flaširana rakija 1 200 dinara, rakija suve šljive u kutiji zapremine 750 ml je 3 500 dinara, a petolitarska rakija u rinfuzi 4 000 dinara.

Tekst i foto Dijana Maksimović