Насловна РАЗНО Спортски риболовци ће ове године пецати по старим ценама

Спортски риболовци ће ове године пецати по старим ценама

130

Да би пецали на свим водама на територији своје општине, риболовци из Нове Вароши мораће и ове године да издвоје до 12.000 динара и купе чак две дозволе. Са основном и скупљом могу да пецају само на делу Лима кроз Бистрицу, а са оном јефтинијом на сва три језера у кањону Увца и њиховим притокама које су под специјалним режимом заштите.

На водама у Специјлном резервату природе „Увац“ ове године пецаће се по старим ценама.  Годишња дозвола за све категорије је 5.000 динара и са њом се не може пецати на другим водама, а непромењена је и цена дневне и седмодневне дозволе и она износи 1.000, односно 2.000 динара. На Увачком, Златарском и Радоињском језеру прошле године су пецала 764 риболоваца са годишњом дозволом, а продато је и више од 450 једнодневних и око 120 вишедневних дозвола.

-Захваљујући пре свега добром раду рибочуварске службе и појачаној контролина водама, прошле године смо продали  пар стотина годишњих дозвола више него предходне. Мада је  лане риба подједнако добро гризла на свим водама, нарочито првих месеци, највише се ипак пецало на Увачком језеру- каже Новак Пејовић, управник рибарског подручја Резервата „Увац“.

Риба је добро радила и на Потпећком језеру на Лиму које само мањим делом припада општини Нова Варош. На њему се може пецати са дозволом за рекретаивни риболов која важи за друга рибарска подручија у Србији која нису под посебним режимом заштите. Цена дозволе за сениоре остала је 7.000 динара, док за старије од 65, жене и лица са телесним оштећењима од 60 до 80 процената износи 3.500 динара, а за остале повлашћене категорије 600 динара.

По старим ценама ове године пецаће се и на свим „заштићеним“ водама у Србији. Цена годишње дозволе за националне паркове и заштићена природна добра  одређена је правилником Министарства заштите животне средине и креће се у распону од  2.000  до 10.000 динара колико кошта дозвола за пецање у пределу изузетних одлика реке Градац. Према овом правилнику, за рекреативни риболов у заштићеном подручју сви ће плаћати 4.000 динара. Изузетак су међутим, заштићена подручја, паркови природе „Сићевачка клисура“ и „Поњавица“, специјални резервати природе „Ритови доњег Потисја“ и „Јерма“, заштићено станиште „Бара Трсковача“ и предео изузетних одлика „Караш-Нера“ где ће риболовци морати да издвоје 2.000 динара годишње. За заштићена подручја Палића и Лудашког језера дозвола ће коштати 2.500 динара, за парк природе Златибор и Радан 3.000 динара, а пецање у националном парку Тара износиће 4.500 динара. У заштићеним подручјима Ђердапа, Горњег Подунавља, Карађорђева, Старе Тисе, Обедске баре, Бачкотополске долине и Увца рекреативни риболов ће се плаћати 5.000 динара. У парку природе Стара планина дозвола кошта 6.000 динара.

Текст и фото: Жељко Дулановић