Насловна ТЕМЕ ВОЋЕ Sprej od luka i bibera protiv insekata

Sprej od luka i bibera protiv insekata

720

Postoji puno organskih preparata koji se mogu koristiti za zaštitu biljaka, ali je malo onih koji se lako pripremaju i koji su efikasni kao što je sprej od luka i bibera.  Nastao je kombinovanjem više recepata, kaže za „Dobro jutro“ Dr Vladimir Filipović sa Instituta za proučavanje lekovitog bilja „Dr Josif Pančić“ i, što je najbolje, sve „sirovine“ možete pronaći u svojoj kuhinji. Osnovni sastojci su crni i beli luk, i biber. Taj rastvor možete preventivno koristiti kako biste obezbedili maksimalne prinose u vašoj bašti. Danas mnogi organski preparati za zaštitu biljaka sadrže ulje belog luka i ljutog bibera.

Kada koristite ove prirodne preparate, trebalo bi da zabeležite koji je od njih imao najviše uspeha protiv određenih vrsta insekata. Proizvođačima organske hrane se preporučuje da pre korišćenja ovakvih preparata provere propise. Taj preparat može da izazove iritacije, tako da bi trebalo izbegavati kontakt sa kožom i očima. Pri spremanju i nanošenju spreja nosite gumene rukavice i vodite računa da ne dođe u kontakt s očima.

Za pripremu spreja od luka i bibera potrebno je: jedna glavica belog luka, jedan manji crni luk, jedna kašičica bibera (najbolje je koristiti sveže samleven ili jače vrste bibera kao što je kajenski), 250 mililitara vode i jedna supena kašika deterdženta za sudove. Sitno iseckajte ili sameljite beli i crni luk,  dodajte biber i vodu, a zatim promešajte. Ostavite da odstoji jedan sat, ulijte deterdžent za sudove i dobro promešajte. Prilikom primene preparata postarajte se da dobro isprskate listove s obe strane. Mešavinu možete čuvati do nedelju dana u frižideru. Upotrebom ovog spreja u organskoj proizvodnji možete da sprečite štete od gusenica (larvi) leptira, krompirove zlatice, insekata koji napadaju pasulj i štitastih vaši.

Tekst: Svetlana Mujanović