Насловна ТЕМЕ ВОЋЕ Спремите воћке за следећу сезону

Спремите воћке за следећу сезону

63

Резидба воћака је помотехничка мера која има за циљ формирање узгојног облика, контролу родног потенцијала, одржавање и подмлађивање воћака. Од резидбе у великој мери зависи висина и квалитет приноса. Неопходно је успоставити равнотежу између родности и вегетативног пораста, обезбедити осунчаност и проветреност свих делова круне стабла.

Када су у питању млада стабла, акценат је, првенствено на форми узгојног облика, а затим и на родном потенцијалу. Младу воћку није пожељно оптерећивати родом у првим годинама плодоношења, јер би се тиме нарушио развој хабитуса. Оваква стабла су бујнија, па је резидба слабија да би се спречио прекомерни пораст.

Воће које се налази у пуном роду орезује се тако да се задовољи одређена форма стабла, као и да би се добио пун род. Оштрија резидба повећава бујност новог пораста.

Старе воћке су, по правилу, ослабљеног прираста, па је самим тим, овде пожељна оштрија резидба, како би се стабло подмладило. Дакле, слабија резидба убрзава и повећава родност, оштрија повећава бујност и успорава родност. Начин резидбе зависи од воћне врсте, сорте, старости воћке, броја родних пупољакa.

На који начин можете орезати своје воће прочитајте у наставку текста

You need to be logged in to view the rest of the content. Please . Not a Member? Join Us