Srbija i Republika Srpska stvaraće zajedničke hibride kukuruza

U narednom periodu stručnjaci Instituta za ratarstvo i povrtarstvo će sa kolegama sa Poljoprivrednog instituta iz Banja Luke intenzivno raditi na proizvodnji kvalitetnog semena čime bi ostvarili samodovoljnost u proizvodnji semena, a samim tim i osigurali prehrambenu stabilnost u Republici Srpskoj.

Predsenica UO Instituta Dragana Latković kaže da im je cilj da se površine pod semenskom proizvodnjom u Republici Srpskoj povećaju, to je komercijalni deo priče, a drugi je naučni jer žele da sa kolegama razvijaju zajedničke hibride kukuruza, zajedničke sorte soje i krmnog bilja.

Direktor Poljoprivrednog instituta u Banja Luci Vojislav Trkulja nada se da bi prve rezultate imali u oplemenjivanju kukuruza i stvaranju zajedničkog hibrida.

On je rekao da njegov Institut ima sjajne domaće hibride i da u narednom periodu očekuju još uspešniju saradnju sa dobrim finansijskim rezultatima“

Kukuruz u strukturi setve u Republici Srpskoj učestvuje sa 40 odsto.

Na panelima na Savetovanju agronoma na Zlatiboru govoreno je i o značaju divezifikacije poljoprivredne proizvodnje, održivom korišćenju poljoprivrednog zemljišta kao i o poboljšanju kvaliteta konzervisane stočne hrane.

Izvor: RTV

Foto: Pixabay

razvojnifv.png

RAZNO

Salata od čičoke

Priprema se od 3-4 čičoke, dve šargarepe, jednog praziluka, a dodaju se morska so, maslinovo ulje i jabukovo sirće. Skuvajte

Kako i čime da uklonite dosadne puževe iz povrtnjaka

U zaštićenom prostoru salatom se hrane i štetni insekti ali i puževi. Najčešći su puževi golaći. Telo im je izduženo

Jeste li znali da je korijander čistač otrova i teških metala?

Korijander (Coriandrum sativum) je biljka neobičnog izgleda i još neobičnijeg mirisa koji podseća na trag ozloglašene smrdibube. Kod nas se

Strateški proizvod traži strateške poteze

OBLAČINSKA VIŠNJA NAŠA IZVOZNA UZDANICA Oblačinska višnja je strateški poljoprivredni proizvod i privredno veoma značajna za našu zemlju. Poslednjih godina

Tatlije – jednostavne, a mirišu na bakin zagrljaj

U vremena kada je jelo više zavisilo od umešnosti domaćice nego od sastojaka (jer mnogo  toga nije ni bilo), kolači

Sve što treba da znate o uzgoju salate: temperatura, đubrenje i najbolji predusevi

Salata je biljka dugog dana, ne zahteva veliku toplotu. Klija pri minimalnoj temperaturi od 2-3 ºS, a optimalna je 18