Srbija je najlepša u proleće

Od Beograda, preko Topole, Orašca, Donje i Gornje Šatornje do Stragara, cela Šumadija je u poljskim radovima.

Neki još uvek oru, pojedini seju, oni što su posejali đubre (ručno, doduše). Voćari kose travu u voćnjacima, vinogradari skupljaju ostatke rezanja iz vinograda i svi s osmehom na licu.

Toplo je i može se raditi, mada je bojazan od grada prisutna, te su mreže, skupljene iznad voćki spremne da se svaki čas otvore. Ceste su pune traktora koji izlaze sa atarskih puteva, pa je potrebno biti oprezan. Dodatan oprez potreban je i zbog srndaća koji izleću s pojilišta i vraćaju se u šume. Sve vri, kao u košnici, a i košnice su iznete na pašnjake. Još da vreme posluži.

Z. D.

razvojnifv.png

RAZNO

Salata od čičoke

Priprema se od 3-4 čičoke, dve šargarepe, jednog praziluka, a dodaju se morska so, maslinovo ulje i jabukovo sirće. Skuvajte

Kako i čime da uklonite dosadne puževe iz povrtnjaka

U zaštićenom prostoru salatom se hrane i štetni insekti ali i puževi. Najčešći su puževi golaći. Telo im je izduženo

Jeste li znali da je korijander čistač otrova i teških metala?

Korijander (Coriandrum sativum) je biljka neobičnog izgleda i još neobičnijeg mirisa koji podseća na trag ozloglašene smrdibube. Kod nas se

Strateški proizvod traži strateške poteze

OBLAČINSKA VIŠNJA NAŠA IZVOZNA UZDANICA Oblačinska višnja je strateški poljoprivredni proizvod i privredno veoma značajna za našu zemlju. Poslednjih godina

Tatlije – jednostavne, a mirišu na bakin zagrljaj

U vremena kada je jelo više zavisilo od umešnosti domaćice nego od sastojaka (jer mnogo  toga nije ni bilo), kolači

Sve što treba da znate o uzgoju salate: temperatura, đubrenje i najbolji predusevi

Salata je biljka dugog dana, ne zahteva veliku toplotu. Klija pri minimalnoj temperaturi od 2-3 ºS, a optimalna je 18