Srbija se sprema za takmičenje kulinarske elite

Predsednik Kulinarske federacije Srbije Zoran Mišković izjavio je da će naša reprezentacija učestvovati u novembru na Svetskom kupu u Luksemburgu, koji je jedno od tri najvažnija kulinarska takmičenja u svetu.

On je rekao da će naš tim sastavljen od 20 članova biti jedna do 10 reprezentacija koje će učestvovati na ovoj prestižnoj manifestaciji i to u dve kategorije: restoran nacija i bife.

– Za kategoriju restoran nacija se pripremaju predjelo, jelo i dezert. Sprema se 60 obroka na temu improvizacije svadbe ili slične proslave. Tim je pet sati u boksu, a sudijski žiri prati čitav proces od pripreme namirnica do pripreme jela. Žiri u svakom trenutku može da uzme nekoliko tanjira kad se iznosi porudžbina i ocenjuje kvalitet jela – objasnio je Mišković.

Naveo je da se boduju higijena, priprema jela, izgled tanjira, ukus jela i na osnovu zbira bodova se proglašava pobednik. Mišković je otkrio da se u kategoriji bife ocenjuju priprema bife stola, kvalitet fingerfuda, svečane plate, predjela, jela i dezerta, uključujući sitne kolače.

On je rekao da je naše kulinarstvo već primećeno u svetu, jer je 14 srpskih restorana uvršteno u Mišlenov vodič.

– Još niko nije dobio Mišlenovu zvezdicu, međutim to što su dospeli u vodič znači da će Mišlenovi inspektori svake godine dolaziti da provere da li se održavaju standardi kvalitete hrane i usluga i to im je motiv više da budu još bolji. Svaka zvezdica nosi ozbiljan trudi i timski rad – napomenuo je Mišković.

On je čestitao kolegama čiji restorani su uvršteni u ovaj prestižni svetski kulinarski vodič.

– To znači da su njihov restoran i kuvari koji u njima rade u istom rangu kao i restorani u Parizu, Londonu i Njujorku. Znači da je to nova slika Srbije u ugostiteljstvu – zaključio je Mišković.

Izvor: Tanjug

Foto: Pixabay

razvojnifv.png

RAZNO

Salata od čičoke

Priprema se od 3-4 čičoke, dve šargarepe, jednog praziluka, a dodaju se morska so, maslinovo ulje i jabukovo sirće. Skuvajte

Kako i čime da uklonite dosadne puževe iz povrtnjaka

U zaštićenom prostoru salatom se hrane i štetni insekti ali i puževi. Najčešći su puževi golaći. Telo im je izduženo

Jeste li znali da je korijander čistač otrova i teških metala?

Korijander (Coriandrum sativum) je biljka neobičnog izgleda i još neobičnijeg mirisa koji podseća na trag ozloglašene smrdibube. Kod nas se

Strateški proizvod traži strateške poteze

OBLAČINSKA VIŠNJA NAŠA IZVOZNA UZDANICA Oblačinska višnja je strateški poljoprivredni proizvod i privredno veoma značajna za našu zemlju. Poslednjih godina

Tatlije – jednostavne, a mirišu na bakin zagrljaj

U vremena kada je jelo više zavisilo od umešnosti domaćice nego od sastojaka (jer mnogo  toga nije ni bilo), kolači

Sve što treba da znate o uzgoju salate: temperatura, đubrenje i najbolji predusevi

Salata je biljka dugog dana, ne zahteva veliku toplotu. Klija pri minimalnoj temperaturi od 2-3 ºS, a optimalna je 18