Бродет је традиционално далматинско и приморско јело које се припрема од рибљег меса, наливеног течношћу, а одликује га крајња једноставност у припреми и зачињавању.
Служи се уз густо кувану паленту. Бродет или брудет је народно јело рибара. У прво време бродет је био јело сиромашних које се правило од остатака рибе, али, како се временом усавршавао и у њега улазила све квалитетнија риба, постао је гастрономски
специјалитет и за богате. Не постоји прецизан рецепт за бродет јер се може правити од неколико врста рибе. При спремању бродет само благо промешати. И зато вам предлажемо бродет нашег краја и речне рибе… вреди уложеног труда.

Потребно је:
- 1кг очишћеног шарана, исеченог на комаде
- 5 главица црног лука
- 3 чена белог лука
- со, биљни зачин, бибер, куркума
- ловоров лист
- уље
- 2,5 дцл винског сирћета
- Вода
Припрема:
Рибу очистити и исећи на комаде. У дубљу посуду сипати уље и исецкани лук па динстати уз непрестано мешање. Додати зачине и ловоров лист.
Поређати комаде рибе, сипати винско сирће и воду да све огрезне. Кувати на лаганој ватри уз благо дрмање шерпе око 2 сата. Готово је када остане минимално течности. Служити топло уз прилог по жељи.