Насловна ТЕМЕ ЖИВОТ Srbijanski brodet

Srbijanski brodet

560

Brodet je tradicionalno dalmatinsko i primorsko jelo koje se priprema od ribljeg mesa, nalivenog tečnošću, a odlikuje ga krajnja jednostavnost u pripremi i začinjavanju.
Služi se uz gusto kuvanu palentu. Brodet ili brudet je narodno jelo ribara. U prvo vreme brodet je bio jelo siromašnih koje se pravilo od ostataka ribe, ali, kako se vremenom usavršavao i u njega ulazila sve kvalitetnija riba, postao je gastronomski
specijalitet i za bogate. Ne postoji precizan recept za brodet jer se može praviti od nekoliko vrsta ribe. Pri spremanju brodet samo blago promešati. I zato vam predlažemo brodet našeg kraja i rečne ribe… vredi uloženog truda.

Potrebno je:

  • 1kg očišćenog šarana, isečenog na komade
  • 5 glavica crnog luka
  • 3 čena belog luka
  • so, biljni začin, biber, kurkuma
  • lovorov list
  • ulje
  • 2,5 dcl vinskog sirćeta
  • Voda

Priprema:

Ribu očistiti i iseći na komade. U dublju posudu sipati ulje i iseckani luk pa dinstati uz neprestano mešanje. Dodati začine i lovorov list.

Poređati komade ribe, sipati vinsko sirće i vodu da sve ogrezne. Kuvati na laganoj vatri uz blago drmanje šerpe oko 2 sata. Gotovo je kada ostane minimalno tečnosti. Služiti toplo uz prilog po želji.