Srećan Božić!

Proslava Božića 25. decembra podrazumeva i jednu izuzetno lepu tradiciju. Naime, na Badnje veče i Božić, vernici rimokatoličke veroispovesti dolaze na poklon jaslama Bogomladenca. Jasle se tradicionalno improvizuju i postavljaju u svim hramovima, ali i na trgovima, u parkovima, dvorištima kuća.

Ovaj običaj je podsećanje na tri kralja (ili tri mudraca) Gašpara, Melkiora i Baltazara, koji su sa Istoka, sledeći zvezdu Repaticu, stigli u Vitlejem. Prema predanju, ova najsjajnija zvezda se zaustavila tačno iznad pećine u kojoj je Isus rođen. Tri kralja su, nakon putovanja u trajanju od 40 dana, stigla na poklonjenje Bogomladencu Hristu, koga su darovali sa tri dara: zlato, tamjan i smirna.

Prema Jevanđelju po Mateju, tamjan su mu darovali kao Bogu, zlato kao kralju i plemenitu mast – smirnu kao čoveku.

Osim Rimokatoličke crkve, postoje i pravoslavni vernici koji vreme računaju po Gregorijanskom kalendaru pa Božić slave 25. decembra. Takođe, na ovaj dan Božić slave i protestantska i anglikanska crkva.

razvojnifv.png

RAZNO

Strateški proizvod traži strateške poteze

OBLAČINSKA VIŠNJA NAŠA IZVOZNA UZDANICA Oblačinska višnja je strateški poljoprivredni proizvod i privredno veoma značajna za našu zemlju. Poslednjih godina

Tatlije – jednostavne, a mirišu na bakin zagrljaj

U vremena kada je jelo više zavisilo od umešnosti domaćice nego od sastojaka (jer mnogo  toga nije ni bilo), kolači

Sve što treba da znate o uzgoju salate: temperatura, đubrenje i najbolji predusevi

Salata je biljka dugog dana, ne zahteva veliku toplotu. Klija pri minimalnoj temperaturi od 2-3 ºS, a optimalna je 18

MODULARNE KUĆE SVE POPULARNIJE Novi Sad domaćin sajma savremene gradnje

U Master centru Novosadski sajam, u subotu 13. decembra, je otvoren je Sajam montažnih i modularnih objekata „Modul Exhibition 02“,

Pregled povrća u skladištima

U decembru je poželjan pregled uskladištenog povrća (krompir, luk i dr.) kao i uklanjanje plodova sa simptomima truleži. U povrtnjacima

Zašto su mušmula i drenjina plodovi izuzetne vrednosti

Mušmula se u tradicionalnoj ishrani koristi za pravljenje džemova, rakija, kompota i sirupa. Stručna literatura ističe njenu sposobnost da povoljno