Sremski Karlovci: Analizator kaže kad treba otpočeti berbu grožđa

Na obroncima Fruške gore u toku je berba grožđa. Rod se mora obrati na vreme kako ne bi trpeo kvalitet vina, ali neretko nedostaje radna snaga. Međutim, vinari sa tradicijom ipak rešavaju i taj problem

-Bili smo na našem Institutu u Sremskim Karlovcima koji je depadans Poljoiprivrednog fakulteta u Novom Sadu. Mi smo pre dve godine dobili analizator koji nam za jedan minut izbaci sve parametre, i termin kada bismo trebali da odpočnemo berbu, kakva je šira, tako da istog momennta kada nam pokaže stanje analizator, možemo i da krenemo u berbu i to nam veoma olakšava početak. Naime, ne dolazi do padanja kiseline niti preteranog šećera, rekla je vinogradarka i vinarka iz Sremskih Karlovaca Jasmina Dragojlović Dulka.

-Prema tome kakvo je zrno, mislim da ćemo 2021 2022 piti jako lepa vina, ocenjuje Dulka.

Njihove sorte su sovinjon blank kao kralj belih vina, šardone kao najpopularnije vino zbog svojih aromatičnih voćnih moći, zatim rizling, „grašak“ koji je specifičan koji u Karlovcima hoće da zaštitie, zatim merlot, kabernet sovinjon.  Neko grožđe u startu prevode u bermet a neko ostaje kao suvo vino.

-Kada je u pitanju kvalitet, presudno je kad početi sa berbom pa je važno imati spremljeno radnu snagu za pravovremenu berbu, savetuje sagovornica.

Mnogo vinograda ima oko Sremskih Karlovaca, već se počelo sa jesenjom sadnjom što povlači veliki broj radnika a njima je važno da dobiju pare odmah po završenom poslu.

-Trend je a i politika naše Vlade koja je napravila dugoročni plan, da se ljudi okreću ka vinogradarstvu a manje se bave voćarstvom.

-Mi ćemo takođe krenuti ka novim površinama, izvadili smo dobar deo jabuka čije plasiranje u ovom trenutku je jako teško i to će biti u budućnosti vinogradi jer vino još uvek prolazi, zaključila je Dragojlović Dulka.

Izvor: RTV

razvojnifv.png

RAZNO

Strateški proizvod traži strateške poteze

OBLAČINSKA VIŠNJA NAŠA IZVOZNA UZDANICA Oblačinska višnja je strateški poljoprivredni proizvod i privredno veoma značajna za našu zemlju. Poslednjih godina

Tatlije – jednostavne, a mirišu na bakin zagrljaj

U vremena kada je jelo više zavisilo od umešnosti domaćice nego od sastojaka (jer mnogo  toga nije ni bilo), kolači

Sve što treba da znate o uzgoju salate: temperatura, đubrenje i najbolji predusevi

Salata je biljka dugog dana, ne zahteva veliku toplotu. Klija pri minimalnoj temperaturi od 2-3 ºS, a optimalna je 18

MODULARNE KUĆE SVE POPULARNIJE Novi Sad domaćin sajma savremene gradnje

U Master centru Novosadski sajam, u subotu 13. decembra, je otvoren je Sajam montažnih i modularnih objekata „Modul Exhibition 02“,

Pregled povrća u skladištima

U decembru je poželjan pregled uskladištenog povrća (krompir, luk i dr.) kao i uklanjanje plodova sa simptomima truleži. U povrtnjacima

Zašto su mušmula i drenjina plodovi izuzetne vrednosti

Mušmula se u tradicionalnoj ishrani koristi za pravljenje džemova, rakija, kompota i sirupa. Stručna literatura ističe njenu sposobnost da povoljno