Насловна ТЕМЕ ЗДРАВА ХРАНА Сремуш – дар из природе

Сремуш – дар из природе

275

Медвеђи лук, сремуш или дивљи лук (Allium ursinum L.) самоникла је биљка која живи у листопадним шумама, обично буковим, а вегетацију завршава у време када дрвеће олиста и засени површину. У земљи формира ризоме луковице, из којих сваког пролећа, чим снег окопни, избијају зелени, пљоснати листови, дужине од 15 до 20 цм, ширине на средини 6 до 7 цм. У зависности од крајева у којима се налази, познат је под различитим именима, попут цремуша, сремуша, медвеђег лука, дивљег чешњака, дивљег лука, шумског лука.

Нико не би поверовао да је то лук. Тек када се убере и помирише, осети се оштар мирис белог лука. И по укусу је веома сличан белом луку. Успева у оазама на плодном, дубоком и влажном земљишту. У рано пролеће, када олиста, представља праву зелену ливаду услед шумске пустоши. По избијању листова, убрзо избијају и цветоносна стабла, на чијим се врховима формира цваст са 15 до 20 белих цветова. Лишће је богато витамином Ц, каротином, те магнезијумом, етеричним уљима сличним онима из белог лука, беланчевинама, мастима и алицином, као главним састојком.

Успева и у повртњацима

Медвеђи лук може да нарасте и до 40 цм, има усправну и танку луковицу која је беле или жућкасте боје. У пролеће из луковице израсту најчешће два дугуљаста, елиптична тамнозелена листа који су сјајни, а при дну се сужавају у дугу петељку. Семе сремуша је црно и највећим делом га разносе мрави. Цвета у мају и јуну, а настањује дубока и влажна земљишта, богата хумусом, шуме, обале река и потока.

Иако ретко, медвеђи лук се може узгајати у повртњацима, на осунчаним местима која се одликују добром дренираношћу и влажношћу. Размножавање се обавља семеном у пролеће, пресађивањем или дељењем луковица у пролеће или јесен. Такође, постоји могућност узгоја и у затвореном простору. Приликом бербе сремуша сакупљају се листови за припрему салате, као и луковица беличасте боје, која се користи као пикантан зачин. За исхрану се користе свежи надземни делови медвеђег лука, а сакупљају се пре цветања. Млађи листови који се користе као салата садрже доста витамина, а старији су веома љути.

You need to be logged in to view the rest of the content. Please . Not a Member? Join Us