Насловна ВЕСТИ Српска органска храна пету годину заредом на сајму у Нирнбергу

Српска органска храна пету годину заредом на сајму у Нирнбергу

234

Српски произвођачи органске хране ће се, традиционално, пету годину заредом представити у оквиру Националног штанда Србије на Међународном сајму органске хране BIOFACH који се одржава од 14. до 17. фебруара 2023. године у Нирнбергу, у Немачкој.

Дванаест компанија из Србије представиће своје производе под слоганом “ We speak organic – Organic product from Serbia – Tradition Transformed into Innovation „, а уз подршку Привредне коморе Србије, Развојне агенције Србије, Швајцарског програма за промоцију извоза (SIPPO) и Националне асоцијације Serbia Organica, саопштила је Привредна комора Србије (ПКС).

Своју извозну понуду представиће компаније Menex из Крушевца, Ecoagri serbia из Беле Цркве, Master food из Ужица, Frutorga из Прокупља, Медино из Крњева, BMD, Дреновац и Yugotrejd из Ариља, Organik fruit trade из Шапца, ITN group из Београда, Agro-bis из Блаца и Ес Комерц из Пријепоља.

Посетиоцима и потенцијалним пословним партнерима наше компаније понудиће широк асортиман производа од свежег, сушеног, лиофилизираног и замрзнутог воћа и поврћа, воћних пиреа, сушених печурака, до производа од житарица, органских тестенина, воћних намаза и органског меда.

– У протеклих неколико месеци наши излагачи били су посвећени припреми за наступ на сајму BIOFACH 2023, уз посебну подршку Привредне коморе Србије и Швајцарског програма за промоцију извоза (SIPPO) – каже Бојана Лаловић из Центра за организацију сајмова ПКС.

Фокус припрема за наступ био је на одрживости и промоцији одрживе производње. Компаније су стекле увид у све сегменте производног процеса у глобалним ланцима снабдевања, од припреме сировине до паковања за које су заинтересовани инострани купци, навела је Лаловић.

На Националном штанду биће организовано више догађаја  под називом „Партнерство за одрживост“, који ће бити прилика да угостимо партнере и купце из Скандинавије, Швајцарске и Немачке,  промовишемо производњу српских органских произвођача, као и да научимо више од лидера одрживости, као што су скандинавске земље, указала је она.

BIOFACH је највећи светски сајам у области органске производње и одржава се под покровитељством Међународне федерације покрета органске пољопривреде (IFOAM), чији је члан и ПКС.

Традиционално се током четири дана трајања сајма одржавају конференције, семинари и радионице, који чине јединствену платформу за размену знања, информација и професионалног умећа међу произвођачима, купцима, добављачима и осталим заинтересованим странама за иновативне производе и услуге из органског сектора, пише у саопштењу.

Извор: Танјуг

Фото: Pixabay